Ίσως κι εσείς σαν κι εμάς πιστεύατε μέχρι στιγμής πως η αγκινάρα που φτάνει στο πιάτο μας είναι λαχανικό. Κι όμως, είναι το μεγαλύτερο βρώσιμο λουλούδι! Με ή χωρίς αγκάθια, στρογγυλές ή μακρουλές, πράσινες ή μοβ, οι ποικιλίες της αγκινάρας που υπάρχουν στην αγορά από τον Νοέμβρη μέχρι τον Ιούνιο, είναι γύρω στις ενενήντα. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να διαλέξουμε. Σε γενικές γραμμές ωστόσο, όλες οι ποικιλίες δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές ως προς τη γεύση τους. Η αγκινάρα αποτελεί το σύμβολο της Σκοτίας και εμφανίζεται στο στέμμα ενός παλιού σκοτσέζικου τάγματος, το οποίο υπάρχει ακόμα στις μέρες μας. Οι αγριοαγκινάρες και οι κανονικές αγκινάρες είναι φυτά αφρικανικής προέλευσης και έχουν μεγάλη ιστορία. Υπάρχουν αναφορές σε γραπτά κείμενα και σε ζωγραφικές αναπαραστάσεις που χρονολογούνται τουλάχιστον 2500 χρόνια πριν, όπως επίσης και σε γεωπονικά κείμενα και σε συνταγολόγια της αρχαίας Ρώμης. Οι Ρωμαίοι τις εισήγαγαν από τις ισπανικές και αφρικανικές επαρχίες τους. Για μερικούς αιώνες τα ίχνη της αγκινάρας χάνονται και ξαναβρίσκονται πια σε συνταγές μαγειρικής από το Μεσαίωνα και μετά. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την αγκινάρα κινάρα, από το λατινικό Cynara. Ο καταναλωτής που αγοράζει την αγκινάρα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τη μεγάλη ποσότητα που πετάει για να υπολογίσει σωστά τις μερίδες του. Πρέπει να προσέχει να αγοράζει αγκινάρες σφιχτές, με κοτσάνι φρέσκο και με γυαλιστερά και κλειστά φύλλα. Στο σπίτι οι αγκινάρες μπορούν να διατηρηθούν για μια δυο μέρες στο νερό, σα λουλούδια. Μόνο οι μικρές και νεαρές αγκινάρες μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρες, πάντα όμως είναι καλύτερα να ανοίγονται για να αφαιρεθούν τα γένια ή το χνούδι.



Μάθε Περισσότερα


Υλικά
8 μέτριες, τρυφερές φρέσκες αγκινάρες

2 κουτ. σούπας αλεύρι

4 λεμόνια το χυμό από τα 3 λεμόνια

άνηθος ψιλοκομμένος

3 πατάτες σε ροδέλες

2 καρότα σε ροδέλες

8 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 φλ. Ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

Αλάτι – πιπέρι στην γεύση

Προετοιμασία:

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε κρύο νερό λίγο αλάτι, το αλεύρι και το χυμό από τα 2 λεμόνια.

Κόβουμε τα κοτσάνια τα καθαρίζουμε από τις ίνες και τα ρίχνουμε στο νερό.

Αφαιρούμε τα φύλλα από τις αγκινάρες και από τις καρδιές με ένα κουταλάκι ξύνουμε το χνούδι.

Τρίβουμε παντού με λεμόνι να μην μαυρίσουν και τις ρίχνουμε στην λεκάνη με το νερό.

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τις αγκινάρες με τα κοτσανάκια τους, τα κρεμμυδάκια και τα καρότα.

Αλατοπιπερώνουμε στην γεύση και σοτάρουμε για 5΄, ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε τις πατάτες, πασπαλίζουμε το κορν φλάουρ πάνω από τα υλικά της κατσαρόλας, ανακατεύουμε και προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί να καλυφθούν τα υλικά.

Όταν οι Αγκινάρες πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε το φαγητό για 45΄.

Προσθέτουμε το χυμό από το ένα λεμόνι και τον άνηθο και ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5΄ ακόμη σε χαμηλή φωτιά. Σερβίρω το φαγητό χλιαρό.