Το απάκι γίνεται από χοιρινό κρέας άπαχο (από χοιρινή μπριζόλα άνευ οστού) και αποτελεί παραδοσιακό αλλαντικό των Ανωγείων της Κρήτης. Το απάκι ανήκει στα παραδοσιακά Κρητικά προϊόντα που έχουν προκύψει, από την ανάγκη των ανθρώπων τα παλαιότερα χρόνια, να διατηρήσουν το κρέας. Σε ένα χωριό στους πρόποδες του, τα Ανώγια οι άνθρωποι ορμώμενοι από την ανάγκη να διατηρήσουν το κρέας που είχαν σε μεγάλες ποσότητες μέχρι να καταναλωθεί και βοηθούμενοι από την πλουσιότατη και μοναδική στα περισσότερα είδη παγκοσμίως, χλωρίδα της Κρήτης έφτιαξαν με ξεχωριστό τρόπο το απάκι. Συστατικά 200 gr. απάκι 250 gr κριθαράκι μέτριο Ταΰγετος 50 gr. γραβιέρα τριμμένη 20 gr. βούτυρο αγελάδας λιωμένο 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες 1 lt. + ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών 100 ml. άσπρο κρασί ελαιόλαδο φρεσκοτριμμένο πιπέρι στην γεύση δενδρολίβανοΜάθε Περισσότερα


Οδηγίες

Κόβουμε σε λεπτές φέτες το απάκι. Σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το απάκι σε φαρδιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά (διαβάθμιση 1-9 στο 8), προσοχή μην μας καεί το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το δεντρολίβανο (ψιλοκομμένο αν βάλουμε φρέσκο) και συνεχίζουμε το σωτάρισμα σε δυνατή φωτιά για περίπου ένα λεπτό. Προσθέτουμε την μανέστρα Ταΰγετος και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί η μανέστρα και να γυαλίσει. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε ως να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε το βούτυρο και τον ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών κουταλιά κουταλιά και ανακατεύουμε συνεχώς ως ότου πιει όλο τον ζωμό και να χυλώσει, έχοντας χαμηλώσει την ένταση της φωτιάς. Όταν απορροφήσει όλο τον ζωμό αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την γραβιέρα, ανακατεύουμε καλά.

Subscribe @πVideoStudio https://bit.ly/3pqS8cd