Αρνάκι Το αρνίσιο ή κατσικίσιο κρέας αποτελεί μία πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών, αμύλων και βιταμινών ενώ το αιγοπρόβειο κρέας είναι άπαχο και χαμηλό σε χοληστερόλη σε σύγκριση με άλλες ζωικές πρωτεΐνες. Το μισό του λίπους του αρνίσιου κρέατος είναι μόνο-ακόρεστο, δηλαδή περιέχει τον ίδιο τύπο λιπαρών οξέων που βρίσκουμε στο ελαιόλαδο. Σκεφτείτε ότι 100 γραμμάρια άριστης ποιότητας αρνίσιας μπριζόλας περιέχουν πέντε γραμμάρια λίπους σε σύγκριση με οκτώ γραμμάρια σε βοδινή και χοιρινή και δέκα γραμμάρια στο σολομό Ατλαντικού. Επιπλέον στο αρνίσιο κρέας περιέχεται η σωστή αναλογία και των οκτώ βασικών αμινοξέων. Το να τρώει κανείς αρνίσιο κρέας, αποτελεί έναν εύκολο τρόπο να ενισχύει το σώμα του με βιταμίνες Β12 και πρωτεΐνες, καθώς επίσης με σίδηρο και ψευδάργυρο που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Κληματόβεργες Στη Ρούμελη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας χρησιμοποιούν τις κληματόβεργες για να φτιάξουν ένα πλέγμα, ένα είδος σχάρας πάνω στο οποίο ακουμπούν ένα ολόκληρο κουλουριασμένο αρνάκι ή κατσικάκι ή κομμάτια του, το βάζουν μέσα στο ταψί του φούρνου και καθώς το κρέας ψήνεται, παίρνει τη χαρακτηριστική μυρωδιά από τις κληματόβεργες. Αν δεν έχουμε, ζητάμε από κάποιον φύλο ή γνωστό που έχει αμπέλι όταν το κλαδέψει, να μας κρατήσει μερικές. Πριν τις χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να τις πλύνουμε καλά ώστε να φύγουν σκόνες και χώματα.



Μάθε Περισσότερα


Υλικά: 
2 μπούτια ή 2 χεράκι από αρνάκι με το κόκαλο
2 λεμόνια
κληματόβεργες τόσες όσες χωράνε στο ταψί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι στην γεύση
ελαιόλαδο, για το άλειμμα


Για το μείγμα ρίγανης
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι στην γεύση

Παρασκευή:
Πλένουμε καλά τα κομμάτια του κρέατος και τα τρίβουμε με μισό λεμόνι. Με ένα μαχαίρι κάνουμε 5 τομές σε διάφορα σημεία του κάθε κομματιού κρέατος. Γεμίζουμε τις τομές με το αρωματικό μείγμα που ετοιμάσαμε, αλείφουμε τα κομμάτια εξωτερικά. Σπάμε τις κληματόβεργες σε μέτρια κομμάτια και τις βάζουμε σταυρωτά σε ένα μεγάλο ταψί. Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος πάνω στο πλέγμα από κληματόβεργες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Ρίχνουμε στο ταψί λίγο νερό, ψήνουμε για 20 – 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ½ ώρα.

 Σε τακτά χρονικά διαστήματα, όταν βλέπουμε ότι εξατμίζεται το νερό του ταψιού, προσθέτουμε λίγο.

Το κρέας είναι έτοιμο όταν η πετσούλα του ροδίσει και σκάσει σε μερικά σημεία, ιδιαίτερα εκεί όπου εξέχουν τα κόκαλα.

Για να το ελέγξουμε, το τρυπάμε με μια πιρούνα, σβήνουμε το φούρνο, αφήνουμε μισάνοιχτη την πόρτα του και αφήνουμε το κρέας να «ξεκουραστεί» μέσα στο φούρνο, για περίπου 15΄.

Σερβίρουμε ζεστό με πατάτες φούρνου.