Όσοι έχουν καταγωγή από Ζάκυνθο αλλά κι όσοι την έχουν επισκεφτεί, ιδίως τον χειμώνα κυρίως τα Χριστούγεννα, έχουν να θυμούνται με ένα αίσθημα σχεδόν ευτυχίας αυτήν την υπέροχη σούπα. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι είναι παχιά σε υφή, τόσο, που μόλις κρυώσει γίνεται ένα υπέροχο ριζότο. Πολλοί την προτιμάνε κρύα, με μπόλικο πιπέρι, αχνιστή και μυρωδάτη η εκδοχή της, που απογειώνεται ακόμα περισσότερο με μπόλικο πικάντικο τυρί τριμμένο. Το αυγολέμονο είναι το κατεξοχήν εορταστικό πιάτο της Ζακύνθου. Γίνεται με διάφορα κρέατα (μοσχάρι, γαλοπούλα, κότα χωριάτικη) αλλά ακόμα και με ψάρι. Ο μόνος τρόπος να μη μυρίζει το φαγητό αυγουλίλα είναι να χρησιμοποιήσετε αυγά χωριάτικα ή έστω βιολογικά.



Μάθε Περισσότερα


Υλικά

1 μεγάλη γαλοπούλα ή έναν μεγάλο κόκορα

1 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι ( γλασέ )

3 λεμόνια

1 καρότο ( προαιρετικά )

1 πράσο ( προαιρετικά )

6 αυγά ( για 6 άτομα )

Άνηθο

τριμμένο ντόπιο Ζακυνθινό τυρί

Αλάτι – πιπέρι στην γεύση

Προετοιμασία:

Βράζουμε το πουλερικό σε μια κατσαρόλα με το καρότο και το πράσο ( προαιρετικά ) και ελαφρώς αλατισμένο νερό, που ίσα να το σκεπάζει. Μόλις βράσει το πουλερικό, όχι όμως να διαλύεται, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε σε μεγάλο μπολ τα ασπράδια των αυγών μέχρι να πήξουν. Προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών ανακατεύοντας απαλά. Κατόπιν προσθέτουμε έναν – έναν τους κρόκους ανακατεύοντας απαλά.

Αφού το ρύζι βράσει, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι. Απαλά ρίχνουμε από πάνω το αυγολέμονο και κουνάμε απαλά την κατσαρόλα. Στη Ζάκυνθο δίνουνε και φιλάκια καθώς το ρίχνουν για να μην κόψει.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα να μαλακώσει το αυγολέμονο με τη ζέστη της σούπας.

Σερβίρουμε με αρκετό τυρί τριμμένο – Άνηθο και μπόλικο πιπέρι.

Μπορείτε να δείτε την συνταγή στο κανάλι μας πVideoStudio Αυγολέμονο Ζακυνθινό