Ενώ τα Lebkuchen δεσπόζουν στη Γερμανία, στην Αυστρία, αλλά και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, κυριαρχούν τα Vanillekipferl. Είναι μπισκότα σε σχήμα μισοφέγγαρου, φτιαγμένα με αλεσμένα αμύγδαλα και φουντούκια. Παίρνουν τη χαρακτηριστική τους γεύση από το πασπάλισμά τους με άφθονη άχνη αρωματισμένη με βανίλια. Λέγεται ότι τα Vanillekipferl πήραν το σχήμα τους από την ημισέληνο της τουρκικής σημαίας. Το 1683 η Βιέννη, πολιορκείται από τους Τούρκους. Τον τουρκικό στρατό ακολουθούσαν πάντα περίπου 5.000 λαγουμιτζήδες, αφού η τακτική, ήταν να σκάβουν λαγούμια κάτω από τα τείχη των πόλεων και στη συνέχεια να τα ανατινάζουν. Οι λαγουμιτζήδες που έπιασαν δουλειά έξω από τη Βιέννη, υπολόγισαν «χωρίς τον αρτοποιό». Οι αυστριακοί φουρνάρηδες που δούλευαν τα ξημερώματα, άκουσαν τις αξίνες των Τούρκων να πλησιάζουν και αμέσως ειδοποίησαν τον αυστριακό στρατό για την επικείμενη εισβολή, σώζοντας έτσι την πόλη τους. Μερικούς μήνες μετά ο Σουλεϊμάν αναγνώρισε την ήττα του, η πολιορκία λύθηκε και οι Τούρκοι αποχώρησαν. Οι φουρνάρηδες έγιναν οι ήρωες της Βιέννης και για να γιορτάσουν την επιτυχία τους, θέλησαν να φτιάξουν ένα γλύκισμα που θα συμβόλιζε τη νίκη τους έναντι των Τούρκων. Έτσι δίπλωσαν τη ζύμη που χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε για τα γλυκά τους με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτή να σχηματίζει ένα μισοφέγγαρο (kipfel).



Μάθε Περισσότερα


Υλικά: 
250 gr. βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου

125 gr. ζάχαρη κρυσταλλική

2 βανίλιες τα σποράκια τους

½ κ. γλ. αλάτι

300 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 gr. αλεσμένα αμύγδαλα

120 gr. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη

5 βανίλιες stick

Προετοιμασία:
Σε ένα μπωλ χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να γίνει αφράτο. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας κουταλιά – κουταλιά τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και το ξύσμα από τα ξυλάκια βανίλιας. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο λίγο στη ζύμη την οποία αρχίζουμε πλέον να ζυμώνουμε. Στο τέλος προσθέτουμε και τα αλεσμένα αμύγδαλα και συνεχίζουμε για λίγο το ζύμωμα. Κάνουμε τη ζύμη στρογγυλή, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα. Κόβουμε κομμάτια ζύμης και τα φορμάρουμε με τα χέρια μας σε μπαλάκια μέγεθος καρυδιού.

Από αυτά τα μπαλάκια πλάθουμε κορδονάκια περίπου 6 εκατ. και τα λυγίζουμε σαν μισοφέγγαρο.

Βάζουμε σε λαμαρίνα στην οποία έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στη δεύτερη θέση του φούρνου για 10 με 15 λεπτά στους 170ο βαθμούς C. Είναι έτοιμα όταν αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρά. Βάζουμε σε ταψάκι τη ζάχαρη άχνη και τις βανίλιες και σχεδόν αμέσως μόλις βγούνε από το φούρνο τα κυλάμε με προσεκτικά και αρκετές φορές μέσα στο μίγμα ζάχαρης – βανίλιας.