Η Δίπλα: Η του γάμου και της χαράς. Το χιλιοτραγουδισμένο γλυκό της Μεσσηνίας που συνόδευε τον Μανιάτικο γάμο τα Καλαματιανά βαφτίσια τους αρραβώνες αλλά και των εορτών. Η ιστορία της δίπλας χάνεται πίσω στο χρόνο, τόσο πίσω που λέγεται ότι όταν τα αυγά στη Μάνη ήταν δυσεύρετα, οι νοικοκυρές έκαναν το ζυμάρι με νερό και αλεύρι. Κάθε χαρούμενο γεγονός στη Μεσσηνία σήμαινε και τη συγκέντρωση των γυναικών της γειτονιάς που τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια έφτιαχναν τις μελωμένες δίπλες. Το γλυκό διαδόθηκε με τον καιρό σε όλη την Ελλάδα.Μάθε Περισσότερα


Συστατικά

Για την Ζύμη:

10 αυγά

1 kg. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

χυμό από 1 λεμόνι

1 σφηνάκι ούζο

1 κ. γ. ζάχαρη κρυσταλλική

1/2 κ.γ. αλάτι


Για το Σιρόπι:

1 kg. νερό

1 kg. ζάχαρη κρυσταλλική

1 kg. μέλι

1 κ.σ. λάδι

250 gr. καρύδια χοντροκοπανισμένα

1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη


Οδηγίες

Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, τα χτυπάμε, ρίχνουμε το ούζο με το λεμόνι, μετά το αλάτι και τη ζάχαρη, και τα χτυπάμε όλα μαζί. Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα των αυγών.

Ζυμώνουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια πολύ σφιχτή ζύμη. Το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 1 ώρα. Βάζουμε μπόλικο λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει. Κόβουμε τη ζύμη μας σε μεγάλες ροδέλες και μετά ξανά στη μέση. Παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι. Την πατάμε λίγο με το χέρι.

Βάζουμε τη μηχανή για τα ζυμαρικά στο 2 (χοντρό) και περνάμε το ζυμάρι από μέσα. Μετά το περνάμε και μια δεύτερη φορά από το ίδιο σημείο.

Βάζουμε τη μηχανή μας στο 4 (μεσαίο) και περνάμε τη λωρίδα μας από εκεί πάλι 2 φορές. Βάζουμε τη μηχανή στο 6 (λεπτό) και περνάμε τη λωρίδα μας για 2 ακόμα φορές από μέσα. Έχουμε πλέον μια πολύ μακριά και λεπτή λωρίδα ζύμης. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες λωρίδες. Φροντίζουμε να τις σκεπάσουμε από πάνω για να μην ξεραθούν στο μεταξύ όσες κάνουμε. Κόβουμε τις λωρίδες μας σε κομμάτια ορθογώνια. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης από αυτά που κόψαμε. Το ανοίγουμε λίγο με τα χέρια και το ρίχνουμε στο τηγάνι.

Το γυρνάμε αμέσως και από την άλλη πλευρά. Μετά το τσιμπάμε από τη μια άκρη με ένα πιρούνι και το γυρνάμε γύρω γύρω για να πάρει το στρογγυλό σχήμα. Θέλει γρήγορες κινήσεις. Για να τηγανιστούν, τις κρατάμε λίγο με το πιρούνι μας κάτω από το λάδι. Δεν θέλει πολύ, ίσα να πάρουν λίγο χρώμα. Μετά τις αφήνουμε όρθιες σε ένα ταψάκι να φύγει λίγο λάδι. Αφού φτιάξουμε τις δίπλες μας, κάνουμε το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα βράζουμε πρώτα τη ζάχαρη με το νερό για λίγο. Μετά προσθέτουμε το μέλι και το λάδι. Το λάδι το βάζουμε για να μη μαλακώνουν οι δίπλες. Το σιρόπι θα αφρίσει. Πρέπει να το ξαφρίσουμε. Όταν είναι έτοιμο σβήνουμε το μάτι, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω. Βάζουμε μέσα στο σιρόπι μία μία δίπλα, τη γυρνάμε καλά και μετά τις βάζουμε στο ταψί. Έχουμε ανακατέψει το καρύδι με την κανέλα. Σε κάθε στρώση από δίπλες ρίχνουμε καρυδάκι λοιπόν από πάνω και έτοιμες οι δίπλες μας.

Σχετικά Προϊόντα