Ο καρπός της ελιάς γίνεται επίσης πολύ νόστιμο γλυκό του κουταλιού σε πολλές περιοχές στην χώρα μας Ο ευλογημένος καρπός της ελιάς σήμα κατατεθέν της κουλτούρας μας δε σταματά στιγμή να εκπλήσσει ευχάριστα τον ουρανίσκο με τις τόσες πολλές γαστρονομικές του παραλλαγές.



Μάθε Περισσότερα


Υλικά: 
1 kg. ελιές πράσινες ή Καλαμών ωμές
1 ποτήρι νερό
4 κουταλιές ασβέστη
500 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
500 ml. νερό
1 λεμόνι το χυμό και το ξύσμα
2 φύλλα αρμπαρόριζας

Παρασκευή:
Βάζουμε τις ελιές σε μια λεκάνη με νερό για 2 ημέρες, σε μια λεκάνη διαλύουμε τον ασβέστη με το νερό και βάζουμε μέσα τις ελιές για 3 ώρες τις ξεπλένουμε πολύ καλά και αφαιρούμε το κουκούτσι με το εργαλιάκη που βγάζουμε τα κουκούτσια από τα βύσσινα.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τις ελιές και βράζουμε για άλλα 15΄ λεπτά.
Προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα του λεμονιού, τα φύλλα αρμπαρόριζας, βράζουμε το γλυκό μέχρι έως ότου δέσει. Το αφήνουμε να κρυώσει και είναι έτοιμο.
tips: για να δώσουμε εάν θέλουμε άρωμα προσθέτουμε στο βράσιμο λίγο λικέρ της αρεσκείας μας και για να τις κάνουμε πιο πλούσιες μπορούμε να προσθέσουμε στην θέση που βγάλαμε το κουκούτσι αμύγδαλα, θα γίνουν τέλειες.