«Καβουρμάς» κυριολεκτικά σημαίνει καβουρντισμένο. Η λέξη είναι γλωσσικό δάνειο από την τουρκική kavurmak-καβουρντίζω. Το ελληνικό αντίστοιχο ρήμα είναι σιγοκαίω, σιγοψήνω, τσιγαρίζω, ψήνω ανακατεύοντας διαρκώς. Με προέλευση από τον Πόντο, και ονομασία από το τούρκικο kavurma που σημαίνει καβουρδίζω, η συνταγή αυτή για συντήρηση του κρέατος συνηθίζεται περισσότερο στη Θράκη και κατάγεται από πολύ παλιά. Γίνεται με πολλά είδη κρεάτων, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της περιοχής: μοσχάρι, βουβάλι, πρόβατο ή κατσίκι.Μάθε Περισσότερα


Συστατικά

1 kg. βουβαλίσιο κρέας λάπα

1 kg. χοιρινό κρέας σπάλα

40 gr. αλάτι

1 & 1/2 φ.τσ. νερό

τριμμένο μαύρο πιπέρι

ξερή ρίγανη

Οδηγίες

Κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια όλο το κρέας και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε πολύ σιγανή φωτιά, να βράσει σκεπασμένο, με το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, την ρίγανη και το νερό.

Χρειάζεται περίπου 3 ώρες και πρέπει να μείνει μόνο με το λίπος του και καθόλου νερό. Μετά τις 3 ώρες, πετάμε όσα κομμάτια λίπους που δεν έλιωσαν και αδειάζουμε τον καβουρμά σε μακρόστενο τάπερ, να κρυώσει, φροντίζοντας να πιέζουμε, να φορμαριστεί καλά.

Στη συνέχεια σκεπάζουμε με το λίπος από την κατσαρόλα, φροντίζοντας να μην υπάρχουν κενά αέρα. Μπορείτε να βάλετε και ένα μέρος κρέας από αρνί, αν σας αρέσει η γεύση. Αν θέλετε, μπορείτε, αντί για τάπερ, να βάλετε τον καβουρμά σε έντερο διαμέτρου 8-10 εκατοστών δένοντας καλά τις άκρες με σπάγκο. Γίνεται στρογγυλός σαν μεγάλο σαλάμι. Μπορεί επίσης να τυλιχτεί ρολό, μέσα σε λαδόκολλα.

Subscribe @πVideoStudio https://bit.ly/3pqS8cd