Το κοκκινόψαρο απαντάται στο βόρειο Ατλαντικό, από τη βόρεια Ευρώπη και Αμερική, έως και τη Γροιλανδία και την Ισλανδία. Είναι πελαγικό και ωκεάνιο είδος (δηλαδή ζει στα μεσόνερα και στον ανοικτό ωκεανό) από τα 100 μ. έως τα 1.000 μ. βάθος. Το μέγιστο μήκος του είναι τα 100 εκ. (α μέσο μήκος 45 εκ.), το μέγιστο βάρος του 15 κ. και ζει έως 60 χρόνια. Η κατάσταση του αποθέματος του κοκκινόψαρου διαφέρει στις περιοχές του. Σε κάποιες ο πληθυσμός του κρίνεται ικανοποιητικός, ενώ στη Νορβηγία το κοκκινόψαρο έχει καταχωρηθεί ως απειλούμενο. Αντίστοιχα, σε διαφορετικό βαθμό ποικίλουν οι απορρίψεις (ψάρια που πετιούνται πίσω στη θάλασσα), η παρεμπίπτουσα αλιεία απειλούμενων ειδών και οι επιπτώσεις σε ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως τα κοράλλια. Η διαχείριση του αλιευτικού στόλου κοκκινόψαρου χαρακτηρίζεται μερικώς αποτελεσματική. Είναι ψάρι με χορταστική σάρκα και προσφέρεται για πλήθος συνταγών. Ένα πραγματικά μοναδικό ψάρι που μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο καμβά γευστικών δημιουργιών για το καθημερινό σας τραπέζι.



Μάθε Περισσότερα


Υλικά

2 μεγάλα κοκκινόψαρα

1 κιλό περίπου πατάτες

μαϊντανό

2 κρεμμύδια

1 σκελίδα σκόρδο

2 ντομάτες κόκκινες τριμμένες

1 ποτήρι κρασιού κρασί κόκκινο

Αλάτι – πιπέρι στη γεύση

ελαιόλαδο

Προετοιμασία:

Πλένουμε τα κοκκινόψαρα, τα καθαρίζουμε από τα λέπια τους, το αλατίζουμε, ρίχνουμε από πάνω τις δύο τριμμένες ντομάτες και τα αφήνουμε για περίπου μία ώρα να μαριναριστούν.

Σε ένα ταψάκι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια το σκόρδο το κρασί και τον μαϊντανό. Προσθέτουμε τις πατάτες που έχουμε καθαρίσει και κόψει σε ομοιόμορφες ροδέλες. Τοποθετούμε τα Κοκκινόψαρα από επάνω προσθέτουμε λίγο νερό την υπόλοιπη Ντομάτα και ελαιόλαδο αλατοπιπερώνουμε στην γεύση.

Ψήνουμε στους 160οC για ½ ώρα περίπου.

Καλή σας όρεξη.