Κουνελάκι στο φούρνο με κριθαράκι Από τον Αξιώτη Παράσχο Το κουνέλι ήταν τόσο κοινό κρέας για μια οικογένεια όσο είναι σήμερα το κοτόπουλο στη δεκαετία του 1940 και του 1960. Ειδικά σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας όπως είναι η Κρήτη και η Πελοπόννησος το κουνέλι μαγειρευόταν με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους αφού συνήθως ήταν ένα οικόσιτο ζώο με εύκολη αναπαραγωγή. κοκκινιστό, στιφάδο, με κριθαράκι, λεμονάτο, τηγανιτό, κρασάτο, γεμιστό με ρύζι, γεμιστό με τυρί και δυόσμο κ.α. Είναι το κρέας που βοήθησε πολλούς ανθρώπους και τα παιδιά τους να τραφούν τις δύσκολες οικονομικές περιόδους. Σταδιακά έχασαν τη δημοτικότητά τους όταν αρχίσαμε να βρισκόμαστε σε καλύτερη οικονομική κατάσταση και θέλαμε να αφήσουμε πίσω τις παλιές μας συνήθειες και περάσαμε στην κατανάλωση άλλων κρεάτων όπως αυτό του μοσχαριού. Όπως αντιλαμβάνεστε το κρέας κουνελιού δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και υγιεινό. Επίσης το κουνέλι είναι ένα ζώο που είναι πολύ φθηνό όσον αφορά στην εκτροφή του και άρα σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε τη δική σας μικρή παραγωγή αν φυσικά είστε άνθρωποι της φύσης! Όσο για το πώς μαγειρεύεται; Λόγω του ότι η γεύση του μοιάζει αρκετά με αυτή του κοτόπουλου μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε τις συνταγές για κοτόπουλο αντικαθιστώντας το κρέας με αυτό του κουνελιού. Κριθαράκι είναι ένα είδος ζυμαρικού που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στη μεσογειακή κουζίνα. Πήρε το όνομα του από το κριθάρι λόγω του σχήματος του μιας και θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει σαν κόκκος κριθαριού, σιταριού ή ρυζιού. Στην πραγματικότητα φτιάχνεται από σιμιγδάλι, όπως και όλα τα υπόλοιπα ζυμαρικά (σπαγγέτι, πένες, στριφτά, χυλοπίτες κλπ). Επίσης και ο τρόπος μαγειρέματος του, δεν διαφέρει από αυτόν που ακολουθούμε και με τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Το κριθαράκι ή αλλιώς μανέστρα χρησιμοποιείται πολύ στην ελληνική, την ιταλική και γενικότερα την μεσογειακή κουζίνα, καθώς αποτελεί την βάση για αρκετά και πολύ νόστιμα πιάτα. Πρόκειται για ένα πασπαρτού ζυμαρικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην κατσαρόλα, όσο και στον φούρνο.



Μάθε Περισσότερα


Υλικά:
1 κουνέλι κομμένο σε μικρά κομμάτια
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
4 τριμμένες μεγάλες ώριμες ντομάτες
100 gr. Ελαιόλαδο
500 gr. κριθαράκι χοντρό
150 gr. κόκκινο κρασί
2 γαρύφαλλα
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι – πιπέρι στην γεύση

Παρασκευή:
Σε ένα μεγάλο μπολ φτιάχνετε μια Μαρινάδα, δηλαδή βάζετε το κρασί, το μισό λάδι, τη δάφνη, τα γαρύφαλλα το Αλάτι και το πιπέρι.
Προσθέτετε το κουνέλι και το αφήνετε στη μαρινάδα για ένα βράδυ.
Την επομένη στραγγίζετε το κουνέλι σε ένα τρυπητό και κρατάτε τη μαρινάδα.
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το υπόλοιπο λάδι, τα κρεμμύδια και το σκόρδο να τσιγαριστούν ελαφρά. Βάζετε και το κουνέλι να σωταριστεί και αυτό.
Σβήνετε με την μαρινάδα του που έχετε κρατήσει.
Προσθέστε την ντομάτα και 2 φλιτζάνια νερό και το αφήνετε να ψηθεί, μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο.
Τοποθετήστε το κουνέλι σε ένα ταψί και προσθέστε νερό, αν χρειάζεται.
Ρίξτε το κριθαράκι, ανακατέψτε το λιγάκι και βάλτε το στο φούρνο.
Αφήνετε να σιγοψηθεί το φαγητό.
Όταν ψηθεί, βγάλτε το από το φούρνο, πασπαλίστε με τυρί της αρεσκείας σας και σερβίρετε.