Η λέξη προέρχεται από το τούρκικο “kurabiye”, δηλαδή “ξερό μπισκότο”, που κι αυτό με τη σειρά του παράγεται από το αραβικό “gurab“. Το 1924 Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας ίδρυσαν στο Νομό Καβάλας τη Νέα Καρβάλη. Από αυτούς τους ανθρώπους, που έφτιαξαν πρώτοι κουραμπιέδες, έμαθε η υπόλοιπη Ελλάδα αυτό το γλύκισμα από Αλεύρι και βούτυρο, που, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη, αποτελεί ένα από τα πατροπαράδοτα γλυκά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μαζί με τα μελομακάρονα. Είναι ένα από τα γλυκά που χαρακτηρίζουν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων στην Ελλάδα, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας προσφέρεται στους προσκεκλημένους αμέσως μετά τη βάπτιση ενός παιδιού. Ο κουραμπιές έλκει την καταγωγή του από την Περσία, όπου πρωτοεμφανίστηκε τον 7ο αιώνα, όταν η ζάχαρη διαδόθηκε στην περιοχή. Την πατρότητα του κουραμπιέ διεκδικεί και ο Λίβανος. Το γλύκισμα είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα, την Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες. Τα μυστικά του καλού κουραμπιέ: • Οι κουραμπιέδες χρειάζονται καλό βούτυρο χωρίς δεύτερη σκέψη, πρόβειο ή αγελαδινό ή ακόμη και μια μίξη των δύο, παλαιότερα η γλίνα ήταν το βασικό συστατικό τους, χτύπημα καλό με την ζάχαρη, απαραίτητο! • Το πρόβειο βούτυρο δίνει μια τραγανή υφή και αφράτη ενώ το αγελαδινό τύπου Κερκύρας πιο «μαλακή» σαν μπισκότο. • Χρειάζονται ένα σωστά καβουρντισμένο αμύγδαλο, που το καλύτερο είναι να μπει ολόκληρο αλλιώς πολύ χοντροκομμένο. • Το μπράντυ ή το Μεταξά, προσωπικά, το θεωρώ βασικό συστατικό μαζί με το μοσχοκάρυδο και το μαλακό αλεύρι.



Μάθε Περισσότερα


Υλικά

600 gr. βούτυρο φρέσκο

300 gr. αμύγδαλο

300 gr. ζάχαρη άχνη

½  κ. γ. μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα βανίλια

60 ml. Μεταξά Brandy

1.200 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ανθόνερο

άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τα 250 gr. της ζάχαρης άχνης σε δυνατή ταχύτητα το αφράτεμα του βουτύρου με της ζάχαρης απαιτεί πολύ δυνατό χτύπημα για περίπου 20 λεπτά.

Όσο περισσότερο το χτυπάμε τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη. ( Όσο πιο αφράτο γίνεται το μείγμα του βουτύρου, τόσο πιο αφράτος θα γίνει ο κουραμπιές ) Χονδροκόβουμε τα αμύγδαλα αφού προηγουμένως τα έχουμε σιγοψήσει σε ένα τηγανάκι ή στον φούρνο μας.

 Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν και την βανίλια στο χτυπημένο βούτυρο σταδιακά μόλις προστεθεί το αλεύρι, πρέπει το χτύπημα να γίνεται αργά, σε χαμηλή ταχύτητα για να μην καταστραφεί η αφράτη υφή που έχει αποκτήσει το μείγμα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και στη συνέχεια το Brandy Μεταξά. Συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10΄ λεπτά. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ότι σχήμα θέλουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο βαθμούς C για 15-20 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, όσο είναι ζεστοί τους ραντίζουμε με Ανθόνερο και αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά, τους βουτάμε στην άχνη. Τους τοποθετούμε σε μία πιατέλα σε σειρά και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία πολλές φορές.

μπορείτε να δείτε την συνταγή στο κανάλι μας πVideo Studio Κουραμπιέδες