Σύμφωνα, με έναν από τους πιο δημοφιλείς… αστικούς μύθους για το κρασί, το κρασί δεν ταιριάζει με τη σοκολάτα. Αλλά όπως και κάθε άλλο τρόφιμο, έτσι και η σοκολάτα μπορεί να ταιριάξει με το κρασί ανάλογα με το είδος της και πως χρησιμοποιείται. Χοντρικά, ο κανόνας έχει ως εξής: Δεν ταιριάζουμε τη σοκολάτα με κάποιο επιδόρπιο κρασί που είναι ελαφρύ. Αλλά αν η γεύση της σοκολάτας δεν είναι πολύ έντονη (είναι πχ μια σοκολάτα φράουλα ή περιέχει κάποιο άλλο φρούτο) τότε κι ένα πιο ελαφρύ κρασί είναι μια χαρά. Αλλά αν θέλετε να βρείτε ακριβώς πιο κρασί ταιριάζει με κάθε σοκολάτα, τότε πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τα εξής: Όσο πιο ελαφριά είναι η σοκολάτα, τόσο πιο εύκολη είναι η δουλειά μας. Γενικά ο συνδυασμός σαμπάνιας - σοκολάτας πρέπει να αποφεύγεται. Με παγωμένο επιδόρπιο σοκολάτας όμως για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να βγάλουμε ακόμα κι ένα ποτήρι σαμπάνιας ροζέ ή αφρώδους οίνου.Μάθε Περισσότερα


Παρόλο που το μους σοκολάτας είναι συνήθως φτιαγμένο από μαύρη σοκολάτα, είναι ένα ελαφρύ επιδόρπιο, λόγω της "αέρινης" υφής του. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να το συνδυάσετε σχετικά εύκολα με ένα συμβατικό επιδόρπιο κρασί ιδιαίτερα αν έχετε μια γεύση όπως π.χ. πορτοκάλι στο μους που θα τείνει να βρει την ίδια γεύση στό κρασί.

Με τι συνοδεύεται η σοκολάτα;

Σκεφτείτε ποια φρούτα ταιριάζουν με τη σοκολάτα και θα καταλάβετε ποια κρασιά επίσης ταιριάζουν με αυτήν.

Για παράδειγμα, τα κεράσια ταιριάζουν πολύ με σκούρα σοκολάτα. Άρα, ένας γλυκός κόκκινος οίνος θα ταίριαζε επίσης πολύ με την σκούρα σοκολάτα, το ίδιο και ένα παλαιωμένο Porto.

Άλλος ένας δοκιμασμένος συνδυασμός είναι η σοκολάτα με το πορτοκάλι. Τα αποξηραμένα φρούτα όπως οι σταφίδες και τα σύκα ταιριάζουν με τη σοκολάτα πολύ καλά όπως και με γλυκό Sherry ή Μαδέιρα.

Τέλος, μια σοκολάτα με ξηρούς καρπούς θα ταίριαζε πολύ με ένα δυνατό, Porto ή ένα Αμαρέτο.

Κρύα ή ζεστή η σοκολάτα;

Το κρύο επιδόρπιο σοκολάτας είναι πιο εύκολο να συνδυαστεί με κρασί, από ένα ζεστό επιδόρπιο σοκολάτας. Το πιο περίεργο είναι το σουφλέ σοκολάτας, που συνδυάζει ζεστό και κρύο. Όταν συνδυάζεται με παγωτό, μπορούμε να βρούμε πιο εύκολα κρασί να το σετάρουμε. Αλλά καλύτερα είναι να επιλέξετε ένα ενισχυμένο επιδόρπιο οίνο παρά έναν συμβατικό. Το sherry για παράδειγμα ταιριάζει τέλεια με brownies ζεστής σοκολάτας και παγωτό.

 Επίσης, παραδόξως, οι ζεστές σοκολάτες συνδυάζονται άψογα με μια μαύρη μπύρα!