Ο Λουκουμάς Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τον οθωμανικό lokma, η ιστορία του λουκουμά έχει τις ρίζες της βαθιά χαραγμένες πίσω στο χρόνο. Προσπαθώντας κανείς να προσεγγίσει την προέλευση του λουκουμά, πιθανόν να θεωρήσει ότι προέρχεται από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, γεγονός που υποστηρίζεται και από το σημερινό όνομα του λουκουμά που προέρχεται από την τούρκικη λέξη lokma, η οποία σημαίνει τη μπουκιά. Όμως στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε ένα γλυκό με τις αναλογίες και τον τρόπο παρασκευής του λουκουμά και ονομαζόταν κέρματα από μέλι και είχε στρογγυλό σχήμα. Το γλυκό αυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, από τον Καλλίμαχο. Ο Αριστοτέλης αναφέρεται σε αυτό ως «χαρίσιοι πλάκοι, πλακούντες». Άλλες αναφορές υπάρχουν επίσης από τον Αρχέστρατο, σχετικά με τους δειπνοσοφιστές καθώς και σε έργα του Αριστοφάνη. Λέγεται ότι η συνταγή για την παρασκευή του λουκουμά, είναι η πρώτη καταγεγραμμένη αρχαία συνταγή ζαχαροπλαστικής. Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε, ότι στο τελετουργικό της βράβευσης των Ολυμπιονικών στην αρχαία Ελλάδα μαζί με το στεφάνι του νικητή προσέφεραν και κέρασμα με λουκουμάδες βουτηγμένους σε άφθονο μέλι. Όπως πιστεύεται, το έθιμο αυτό καθιερώθηκε προς τιμήν του ταπεινού φούρναρη-αθλητή, ο οποίος στέφθηκε Ολυμπιονίκης στον αγώνα δρόμου, στους πρώτους καταγεγραμμένους Ολυμπιακούς Αγώνες το 776 π.Χ. Δεν είναι τυχαίο πως λουκουμάδες προσφέρθηκαν το 2008 στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, ως φόρος τιμής στους πρώτους χρυσούς ολυμπιονίκες της ιστορίας της ανθρωπότητας.



Μάθε Περισσότερα


Υλικά:
250 gr. αλεύρι κόκκινο που φουσκώνει μόνο του
4 gr. μαγιά
300 ml. +- νερό χλιαρό
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη½ κουταλάκι του γλυκού αλάτιΣπορέλαιο για το τηγάνισμα
μέλι
κανέλα σε σκόνη
καρύδι τριμμένο

Παρασκευή:
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το νερό, το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό και έχει ήδη διαλυμένη μέσα του τη μαγιά. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας παχύρευστος χυλός.
Σκεπάζουμε το χυλό με μια πετσέτα και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30΄ λεπτά περίπου.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το σπορέλαιο να ζεσταθεί καλά.

Με το κουτάλι της σούπας παίρνουμε μίγμα και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Κάθε φορά πριν επαναλάβουμε τη διαδικασία, βουτάμε το κουτάλι στο νερό.

Μόλις οι λουκουμάδες πάρουν χρυσαφί χρώμα, τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα όπου έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.
Πριν κρυώσουν οι λουκουμάδες τους περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα και τριμμένο καρύδι.

Σχετικά Προϊόντα