Μύδια: ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ φαγητό. Αρκεί, να μην είσαι αλλεργικός στα μύδια και στα θαλασσινά, γενικότερα, θέλουν ΠΟΛΛΗ προσοχή. Πρέπει να έχεις πολλή εμπιστοσύνη στον προμηθευτή σου. Πρέπει να τα καθαρίσεις πάρα πολύ καλά. Πρέπει να τα μαγειρέψεις με προσοχή και να πετάξεις όσα δεν έχουν ανοίξει και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ, «να τρως θαλασσινά τους μήνες που δεν έχουν Ρ!» απαγορεύονται αυστηρά. Ωστόσο, τα χρόνια τα παλιά ήταν αλλιώς τα πράγματα. Τώρα με τις ειδικές καλλιέργειες, φαντάζομαι, ότι η κατανάλωση τους είναι ασφαλέστερη και, φυσικά, υπάρχουν τα κατεψυγμένα που ίσως να είναι πιο σίγουρα ακόμα. Τα κυδώνια και οι γυαλιστερές είναι μετά τα μύδια, τα συνηθέστερα όστρακα που θα βρούμε τις Ελληνικές θάλασσες. Τα ριγωτά κυδώνια (venus verrucosa) και οι στιλπνές ροζ-σομόν γυαλιστερές (callista-chione) μοιάζουν όσον αφορά τον τρόπο κατανάλωσης. Αλιεύονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες της χώρας και αγαπούν τους αμμώδεις βυθούς. Καλό, πάντως, είναι να είμαστε διπλά προσεκτικοί όταν αγοράζουμε μύδια και θαλασσινά, γενικότερα.



Μάθε Περισσότερα


Υλικά
700 gr. μύδια με το κέλυφος

300 gr. γυαλιστερές με το κέλυφος

100 gr. γαριδούλες

100 gr. λευκό κρασί

500 gr. spaghetti ή Linguini

2 κονσέρβες αποφλοιωμένα ντοματάκια

50 gr. ελαιόλαδο 2 σκελίδες σκόρδο

1 μικρή καυτερή πιπεριά

100 gr. Ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα

μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι και πιπέρι στην γεύση

Προετοιμασία:

Ξύνετε τα κελύφη των μυδιών, αφαιρείτε τα «γένια» τους, τα πλένετε καλά μαζί με τις γυαλιστερές, σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το μισό κρασί και τα αχνίζουμε για 10΄, μέχρι να ανοίξουν.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το σκόρδο ψιλοκομμένο και την πιπεριά.

Ανακατεύουμε για να αρωματιστεί το λάδι και τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα.

Ρίχνουμε τα ντοματάκια και μαγειρεύουμε για 10΄, σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στην γεύση.

Παίρνουμε όσα όστρακα έχουν ανοίξει και λίγο από το ζουμί τους και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι με την σάλτσα ντομάτας ρίχνοντας και τα κομμένα Ντοματίνια τις γαριδούλες, μαγειρεύοντας για αλλά 5΄, ανακατεύοντας ελαφριά.

Αφού βράσουμε και σουρώσουμε τα ζυμαρικά τις αρεσκείας μας, τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά, πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.