Μελιτζάνα η βασίλισσα: Παρόλο που είναι φρούτο, εμείς την αντιμετωπίζουμε ως λαχανικό, ίσως γιατί είναι πικρή, γι’ αυτό και τη μαγειρεύουμε με τόσους τρόπους.. Διαλέξτε μικρές μελιτζάνες, με λαμπερή φλούδα. Αυτές έχουν την πιο σφιχτή σάρκα και είναι πιο γλυκές. Πρέπει να είναι βαριές σε σχέση με τον όγκο τους. Οι μεγάλες ελαφριές μελιτζάνες συνήθως έχουν πολλά σπόρια και ελάχιστη ψίχα και όσο ωριμάζουν τόσο πιο πικρές γίνονται. Ο καλύτερος τρόπος για να τις διατηρήσετε είναι σε δροσερό περιβάλλον ή σε μια σακούλα τροφίμων στο συρτάρι των λαχανικών του ψυγείου για 3-4 μέρες από την ώρα που θα τις αγοράσετε. Οι μελιτζάνες αγαπάνε τα έντονα μπαχαρικά και τις δυνατές σάλτσες τύπου κάρι. Επίσης, τον μαϊντανό, το γιαούρτι, το τζίντζερ, τις τσίλι πιπεριές, το ταχίνι, τη σόγια σος, το σουσάμι και τον φρέσκο κόλιαντρο. Το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι απαραίτητα σε κάθε φαγητό με μελιτζάνες.



Μάθε Περισσότερα


Υλικά

1 kg. Μελιτζάνες

2 Καρότα τριμμένα στον τρίφτη

2 Πιπεριές Φλωρίνης κομμένες

150 gr. λαδογραβιέρα τριμμένη

150 gr. φέτα

2 Αυγά

1 Κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

2 Ντομάτες κόκκινες κομμένες καρέ

Ελαιόλαδο

Μαϊντανός

Αλάτι – πιπέρι στην γεύση

Προετοιμασία:

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε κάθετα σε λεπτές φέτες και τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό για 1/2 ώρα. Στην συνέχεια τις στραγγίζουμε καλά και τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο η τις περνάμε από την ψησταριά μας.

Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε ένα άλλο τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε λίγο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, προσθέτουμε τις πιπεριές, τις σοτάρουμε, το καρότο τριμμένο και τέλος τις ντομάτες.

Αλατοπιπερώνουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, μαζί με την θρυμματισμένη στο χέρι φέτα και την μισή λαδογραβιέρα. Προσθέτουμε το μείγμα αυγού στην γέμιση που έχει κρυώσει κι ανακατεύουμε.

Γεμίζουμε κάθε λεπτή φέτα μελιτζάνας με την γέμιση και την τυλίγουμε σε ρολό.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλες τις φέτες.

Τις στρώνουμε σε ένα πυρέξ, πασπαλίζουμε με το κασέρι που κρατήσαμε και τις ψήνουμε στους 180ο για 15΄ μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να λιώσει το τυρί.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, στολίζουμε με μαϊντανό και τις απολαμβάνουμε.