Το παγωτό είναι παγωμένο γλύκισμα, το οποίο φτιάχνεται συνήθως από κρέμα και γάλα. Το παγωτό χωρίς γάλα ονομάζεται γρανίτα, και καλύπτει συνήθως τις γεύσεις φρούτων, όπως λεμόνι ή βερίκοκο. Σε καταστήματα προσφέρεται συνήθως σε κυπελλάκι με σαντιγί, ενώ σε περαστικούς πωλείται σε χωνάκι. Το αγοράζουμε κυρίως το καλοκαίρι, αφού είναι δροσερό, γιατί τότε κάνει ζέστη. Για την ιστορική προέλευση του παγωτού οι πληροφορίες και δημοσιεύσεις είναι αντικρουόμενες. Δεδομένου ότι το παγωτό είναι παγωμένο γαλακτοκομικό προϊόν, η κατασκευή του προϋποθέτει ψύξη, άρα χιόνι ή πάγο, δεδομένης της ανυπαρξίας τεχνολογικής μεθόδου ψύξεως στα παλιά χρόνια. Η πλέον επικρατούσα άποψη σήμερα είναι αυτή της πολλαπλής εφεύρεσης. Δηλαδή ότι το παγωτό εφευρέθηκε σε αρκετά μέρη του κόσμου όπου υπήρχε πρόσβαση σε χιόνι και πάγο. Έτσι η πλέον διαδεδομένη άποψη είναι της Κινεζικής προέλευσης από χιόνια των Ιμαλαΐων και κρέμα ρυζάλευρου, γάλα και μέλι. Άλλη άποψη αναφέρει ότι το παγωτό δημιουργήθηκε πριν 4000 χρόνια στην Μεσοποταμία, αλλά είναι άξιο απορίας πώς η θερμή αυτή περιοχή διαθέτει χιόνι ή πάγο. Άλλη εκδοχή για την προέλευση του παγωτού είναι ότι δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα στην Μεγάλη Βρετανία και Αμερική. Πάντως μια τεκμηριωμένη ιστορική πληροφορία είναι ότι ο Ιταλός μετανάστης στις ΗΠΑ Marcionni παρουσίασε το πρώτο παγωτό χωνάκι στον κόσμο με παραγωγή μέσω Διοξειδίου του άνθρακος (Ξηρός Πάγος).



Μάθε Περισσότερα


Συστατικά

  • 700 gr. πλήρες αγελαδινό γιαούρτι
  • 200 gr. ζάχαρη κρυσταλική
  • 3 βανίλιες σε σκόνη

Οδηγίες

  1. Βάζετε όλα μαζί τα υλικά σε μπολ και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη. Τοποθετήστε το μείγμα στην κατάψυξη για δύο ώρες. Στη συνέχεια βγάλτε το μείγμα και «χτυπήστε» το με το μίξερ μέχρι να γίνει αφράτο. Τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να την επαναλάβετε τουλάχιστον για άλλες 2 φορές ακόμη.
  2. Όταν είναι έτοιμο, το σερβίρετε σε μπολάκια παγωτού και στολίζετε με ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα ή, αν προτιμάτε μια πιο γλυκιά εκδοχή, περιχυμένο με λιωμένη σοκολάτα και θρυμματισμένα μπισκότα σοκολάτας.

Σημειώσεις

Η αλήθεια είναι πως όσο και να προσπαθήσεις, δύσκολα θα καταφέρεις να δώσεις στο σπιτικό παγωτό-γιούρτι την υφή του αγοραστού frozen yogurt. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως το αποτέλεσμα δε θα είναι εξίσου γευστικό και η υφή κρεμώδης, αρκεί να ακολουθήσεις μερικές βασικές οδηγίες.

Για να δώσεις στο παγωτό γιαούρι soft, κρεμώδη υφή χρειάζεσαι παγωτομηχανή αλλά μπορείς να πετύχεις ικανοποιητικό αποτέλεσμα και δίχως να τη διαθέτεις.

Όπως και με το κλασικό παγωτό, θα χρειαστεί να ανακατέψεις στο μίξερ τουλάχιστον 3 φορές το μείγμα κατά τη διάρκεια της ψύξης, διαδικασία μπελαλίδικη αλλά απαραίτητη για να γίνει το παγωτό σου μαλακό και αφράτο. Μην παραλείψεις αυτό το βήμα διότι το πιθανότερο είναι μόλις παγώσει το παγωτό σου, να δεινοπαθείς για να μπορέσεις να βγάλεις με το σκουπ μια μπάλα. Φρόντισε κάθε μια ώρα να ανακατέβεις στο μίξερ και να επανατοποθετείς το μείγμα στην κατάψυξη. Η διαδικασία είναι απαραίτητη για να πάρει το παγωτό αέρα και να μη γίνει σκληρό και συμπαγές.

Μερικοί ακόμη τρόποι για να δώσεις κρεμώδη υφή στο παγωτό-γιούρτι και να σιγουρευτείς πως δε θα γίνει σκληρό σαν πέτρα είναι οι ακόλουθοι:

– Με επιπλέον ζάχαρη: Η ζάχαρη εμποδίζει το μείγμα να γίνει… πάγος.

– Με λίγο αλκοόλ: Λίγο λικεράκι μέσα στο παγωτό μπορεί να δώσει τη λύση.

– Με γάλα πλήρες: Δε χρειάζεται να προσθέσεις απαραίτητα κρέμα γάλακτος για κρεμώδες αποτέλεσμα, ωστόσο προτίμησε το πλήρες φρέσκο γαλά αντί αυτού με χαμηλά λιπαρά.

– Με λίγη ζελατίνη: Ένας ακόμη τρόπος για να μην κρυσταλλώσει και να γίνει μαλακό το παγωτό- γιαούρτι είναι η προσθήκη ζελατίνης.

#πVideoStudio 

Παγωτό γιαούρτι