Ένα κυκλαδίτικο γιατροσόφι από τα πολύ παλιά χρόνια, ένα βραστάρι με ρακή ζάχαρη, κανέλα και γαρύφαλλο που το έπιναν οι νησιώτες όταν πονούσε ο λαιμός τους. Σχεδόν θεόσταλτο αν σκεφτεί κανείς ότι αποτελούσε και το επίσημο κέρασμα στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό. Πίνεται σε θερμοκρασία δωματίου, ζεστό τον χειμώνα ή παγωμένο το καλοκαίρι. Συνοδεύεται με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, σοκολάτα, λουκουμάδες, γλυκά ταψιού κ.ά. Ιδανικό για ποτό της παρέας αλλά και ως aperitif (ορεκτικό) ή ως digestive (χωνευτικό). Είναι ένα παραδοσιακό ποτό με αγνά συστατικά και ισορροπημένη γεύση, που μια φορά αν το δοκιμάσετε, θα το ζητάτε για πάντα!!!



Μάθε Περισσότερα


Υλικά

1 lt. ρακή

1 ποτήρι μέλι

½ ποτήρι ζάχαρη

3 φλούδες κανέλλα

1 γαρύφαλο

1 κ. γλ. γλυκάνισο


Παρασκευή

Βάζουμε την ρακή, το μέλι και τη ζάχαρη να πάρουν μια βράση σε μια κατσαρόλα. 

Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάζουμε ένα ποτήρι νερό, γαρύφαλο ή ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο και τις φλούδες κανέλλα και τα βράζουμε για αρκετή ώρα. Σουρώνουμε τα μυρωδικά και το προσθέτουμε στη ρακή αφήνοντας να πάρει μία βράση. Μερικοί προσθέτουν κι ένα ποτηράκι κονιάκ. Όταν κρυώσει, τη βάζουμε σε μπουκάλι και σε κάθε μπουκάλι βάζουμε λίγη κανέλα σε φλούδα.


Η κατανάλωση της ρακής είναι παραδοσιακή στην Αμοργό και στη Νάξο. Ασφαλώς έχει να κάνει με την κρητική καταγωγή των ντόπιων. Ειδικά στην ορεινή Νάξο παρασκευάζεται ακόμη ρακή με τον παραδοσιακό τρόπο. Παραδοσιακά η ψημένη ρακή προσφέρεται άλλοτε σαν ορεκτικό και άλλοτε σαν χωνευτικό, συνήθως όμως σαν κέρασμα στις γιορτές και στις συνάξεις.