Σπαράγγια: η άγρια σπαραγγιά βρίσκεται σχεδόν παντού, από δίπλα στη θάλασσα ως τα ψηλά βουνά! Αγαπάει τα νερά, τις δροσιές αλλά θα την βρεις και σε ξερούς πευκώνες! Της αρέσουν οι φράχτες, που τους χρησιμοποιεί για να πλέξει τα κλαδιά της, τα εγκαταλειμμένα οικόπεδα ή κτήματα, κοντά σε ποτάμια ή τρεχούμενα νερά. Αν δεις πευκώνες, σίγουρα από κάτω τους υπάρχουν σπαραγγιές, είναι από τα λίγα φυτά που μπορούν να επιζήσουν κάτω από τις πευκοβελόνες. Είναι το αγαπημένο λαχανικό των Ευρωπαίων στη λευκή, πράσινη ή μωβ (;) εκδοχή του και τρώγεται σαν σαλάτα ή είναι συνοδευτικό gourmet πιάτων. Τα σπαράγγια θεωρούνται- και είναι- ο αριστοκράτης των λαχανικών. Ριζότο: είναι ένα πιάτο της ιταλικής κουζίνας που φτιάχνεται με ρύζι. Στην ουσία είναι η ιταλική εκδοχή του πολίτικου πιλαφιού που φτιάχνεται κατά κύριο λόγο στη χώρα μας. Γενικά θεωρείται πολύ γκουρμέ πιάτο και μπορεί να περιέχει μέσα του (ψιλοκομμένα ή σε κυβάκια) ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Από κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά και ψάρια, μέχρι λαχανικά όλων των ειδών όπως π.χ. μανιτάρια, φρούτα (συνήθως αποξηραμένα) και ξηρούς καρπούς. Πολλές φορές μπορεί να περιέχει και αλλαντικά, τυρί ή/και κρέμα γάλακτος ή και κάποιο κρέας όπως κοτόπουλο (είναι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία πιο κάτω). Το ριζότο στην Ελλάδα ξεκίνησε να φτιάχνεται στα εστιατόρια, αλλά τα τελευταία χρόνια φτιάχνεται και στα σπίτια. Η διαφορά του από το πιλάφι που συνήθως σερβίρεται ως συνοδευτικό, είναι ότι αποτελεί πλήρες γεύμα επειδή συνήθως περιέχει μια σειρά από άλλα υλικά όπως αυτά που προαναφέραμε και τα πιο κλασικά συνήθως είναι τα σπαράγγια, ο αρακάς, το καλαμπόκι, το καρότο και μερικές φορές το μανιτάρι.



Μάθε Περισσότερα


Υλικά

3 φλιτζ. ρύζι αρμπόριο

500 gr. σπαράγγια

8 φλιτζάνια περίπου ζωμό λαχανικών

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 κουταλιές μαργαρίνη

1 ποτηράκι λευκό κρασί

100 gr. Γραβιέρα Τριμμένη

Αλάτι – πιπέρι στη γεύση

Προετοιμασία:

Με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε από τα σπαράγγια τη σκληρή επιφάνεια, κόβουμε τις άκρες των βλαστών και τα ξεπλένουμε.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το ζωμό μαζί με τα σπαράγγια για περίπου 15΄.

Τα στραγγίζουμε, κρατάμε το ζωμό σε μια κατσαρόλα τον διατηρούμε ζεστό σε χαμηλή φωτιά και κόβουμε τα σπαράγγια σε κομμάτια. Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη και σοτάρουμε το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε ανακατεύοντας για περίπου 3 λεπτά ακόμα.

Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε σιγά σιγά το ζωμό με μια κουτάλα, ανακατεύοντας διαρκώς, φροντίζοντας πριν ρίξουμε την επόμενη κουταλιά να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη.

Μόλις τελειώσουμε με το ζωμό και έχει μαλακώσει το ρύζι, προσθέτουμε τα σπαράγγια, ανακατεύουμε για 2΄ και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι την γραβιέρα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.