Ροζέ κρασί & φαγητό Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πάρα πολύ για το πώς να σερβίρετε το ροζέ κρασί. Τα ροζέ κρασιά είναι γνωστό ότι είναι απίστευτα συμβατά με πολλά είδη φαγητού. Τραγανά, νόστιμα, ψηλής ποιότητας ροζέ απ΄ όλες τις γωνιές της Ελλάδας και του κόσμου, φτιαγμένα από ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών ποικιλιών, είναι οι βασικοί παίκτες τόσο σε επιλογές by the glass όσο και σαν συνοδοί σε μια μεγάλη γκάμα φαγητών με ιδιαίτερη αγάπη σε παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας όπως γεμιστά, φασολάκια λαδερά κ.α. Τα ροζέ είναι κατά κανόνα κρασιά food-friendly. Είναι ευέλικτα στο food pairing γιατί είναι κάτι ανάμεσα στο κόκκινο και το λευκό. Δηλαδή δεν έχουν τόσο ένταση όσο ένα τανικό κόκκινο, που γεμίζει το στόμα αλλά έχουν περισσότερο βάθος από ένα ελαφρύ λευκό κρασί. Αυτό το ευέλικτο προφίλ σημαίνει ότι μπορείτε πάντα να συνδυάσετε ένα ροζέ κρασί με το φαγητό σας, όποιο κι αν είναι αυτό (ψάρι, λαχανικά, κοτόπουλο, ψητά κ.α.). Απλά φροντίστε να σερβίρετε το ροζέ σας δροσερό στο τραπέζι.Μάθε Περισσότερα


«Όλοι θεωρούν ότι το ροζέ είναι ένα μη-ποιοτικό, φτηνό κρασί, όταν στην πραγματικότητα εδώ και αιώνες οι τσάροι της Ρωσίας, οι Πάπες, οι βασιλείς της Γαλλίας κλπ προτιμούσαν όλοι να πίνουν ροζέ». “Το κόκκινο ήταν για τους χωρικούς.”

Σήμερα φαίνεται ότι το ροζέ είναι για όλους. Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις των ροζέ κρασιών αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, αποτελώντας πλέον έναν υπολογίσιμο αντίπαλο στην παραδοσιακή κατανάλωση λευκού κρασιού ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τι είναι το Rosé κρασί;

Με απλά λόγια, ροζέ είναι ένα κρασί που διαθέτει μερικές από τις ιδιότητες και τις γεύσεις που συνήθως συνδέονται με το κόκκινο κρασί, αλλά είναι πιο ελαφρύ και πιο φρουτώδες. Το ροζέ μπορεί να είναι ήσυχο ή αφρώδες κρασί, και κυμαίνεται στη γεύση από γλυκό σε ξηρό. Το Rosé μπορεί να παρασκευαστεί με σχεδόν οποιαδήποτε ποικιλία κόκκινου κρασιού, με ανοιχτότερο χρώμα και γεύση να επιτυγχάνεται με ορισμένες τεχνικές ζύμωσης. Συνήθως αναγνωρίζεται ως ροζέ από τον καταναλωτή, αλλά το πραγματικό χρώμα μπορεί να κυμαίνεται από ανοιχτό του σολομού, ματζέντα μέχρι και έντονο μοβ.

Πώς παράγεται το Rosé κρασί;

Σύμφωνα με αυτό που πιστεύαμε όταν ήμασταν παιδιά, το ροζέ κρασί γίνεται αναμιγνύοντας λευκό & κόκκινο κρασί. Σωστά; Απολύτως λάθος! Όταν παρασκευάζεται ένα καλό ροζέ κρασί, ο χυμός του σταφυλιού μένει σε επαφή με τις φλούδες του σταφυλιού για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, από μερικές ώρες έως και μια ημέρα. Οι φλούδες αφαιρούνται πριν ο χυμός απορροφήσει όλες τις χρωστικές ουσίες που περιέχονται στη φλούδα του σταφυλιού. Ετσι, το κρασί αποκτά χρώμα ροζέ. Εναλλακτικά, κάποια γαλλικά ροζέ δημιουργούνται μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται μέθοδος Saignée, όπου μια μικρή ποσότητα του χυμού διαχωρίζεται νωρίς κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και προορίζεται για ροζέ, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν σε επαφή με τις φλούδες για να γίνουν κόκκινα κρασιά.

Ξηρό ροζέ κρασί

Πολλοί λένε ότι το καλό ροζέ κρασί είναι πάντα ξηρό. Εάν είστε διατεθειμένοι να συμφωνήσετε, ξεκινήστε με pinot noir και ξινόμαυρο. Άλλα ξηρά ροζέ είναι τα sangiovese, syrah, και περιστασιακά το cabernet sauvignon.

Γλυκό ροζέ κρασί

Αυτό είναι πολύ εύκολο να εντοπιστεί. Βασικά οτιδήποτε με τη λέξη “zinfandel” στην ετικέτα συνήθως θα είναι γλυκό ή ημι-γλυκό. Άλλα κοινά γλυκά ροζέ περιλαμβάνουν λευκό merlot, ροζέ moscato. Αν ψάχνετε για χύμα ή φθηνό επιτραπέζιο κρασί, οτιδήποτε με τη λέξη “blush” στην ετικέτα είναι πιθανότατα γλυκό. Άν ψάχνετε για κάτι fancy, βρείτε το garnacha rosado.

Αφρώδης οίνος Rosé ή Rosé Champagne

Σχεδόν κάθε περιοχή του κρασιού στον κόσμο παράγει αφρώδες ροζέ. Η πιο ασφαλής επιλογή για έναν αρχάριο είναι να προτιμήσει την αφρώδη εκδοχή του κρασιού που προτιμάει. Το αφρώδες ροζέ μοσχάτο είναι αρκετά δημοφιλές, επίσης ροζέ από ξινόμαυρο και μοσχοφίλερο αλλά και μια brut rosé cava έχει περίπλοκη γεύση σε μέτρια τιμή.