Η σουπιά (επιστημονική ονομασία sepia, ελλ. σηπία) είναι γένος μαλακίων της τάξης των Σηπιιδών Sepiida ομοταξίας των κεφαλοπόδων. Συναντάται στις ζεστές θάλασσες και η κύρια τροφή της είναι μικρά ψάρια αλλά και γαρίδες. Ζει σε βάθος μέχρι 100 μέτρα και αλιεύεται με δίχτυα, καμάκι και με ξυλοσουπιά. Το πλέον γνωστό είδος είναι η σηπία η φαρμακευτική. Ανήκει στη τάξη των Κεφαλόποδων και έχει τα κύρια χαρακτηριστικά τους: πλοκάμια με βεντούζες, γρήγορη κάλυψη σε σύννεφο μελανιού όταν πρέπει να ξεφύγει κάποιον κίνδυνο και καμουφλάρισμα στο περιβάλλον όταν πρέπει να κρυφτεί από κάποιον κίνδυνο. Ο όρος "Σουπιά" εμφανίστηκε στα τέλη του δωδέκατου αιώνα. Προέρχεται από τη λατινική σέπια. Η λέξη σέπια περιέγραφε και τη χρωστική ουσία με το ίδιο όνομα, που προερχόταν παλιότερα από το υγρό που εκκρίνεται από τις σουπιές.Μάθε Περισσότερα


Συστατικά & υγεία

Ανήκωντας και η σουπιά στην κατηγορία των θαλασσινών, δεν θα μπορούσε να μην έχει τα βασικά ωφέλιμα συστατικά τους. Η παρουσία των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, με τις έρευνες που βγαίνουν συνεχώς να υποστηρίζουν πως η κατανάλωσή της βοηθά στη μείωση των κινδύνων θανατηφόρων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου. Επίσης, η σουπιά αποτελεί πλουσιότερη πηγή σε ασβέστιο σε σχέση με το καλαμάρι και το χταπόδι, ενώ άλλα θρεπτικά συστατικά που έχει είναι ο φωσφόρος, το κάλιο, το νάτριο, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Β12. Όπως και το καλαμάρι, περιέχει υψηλή ποσότητα χοληστερόλης, γι’ αυτό και άτομα με θέματα χοληστερίνης θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους σχετικά με την κατανάλωσή της.

Γενικές πληροφορίες

Οι σουπιές είναι η δεύτερη στην κατηγορία κεφαλόποδων σε κατανάλωση παγκοσμίως, με τους Ασιάτες να είναι οι κύριοι καταναλωτές τους. To "μελάνι" ή "σέπια", το χρωματιστό σκούρο υγρό που αφήνει πίσω της για να θολώσουν το νερό και να ξεφύγουν κάποιον κίνδυνο, έχει χρησιμοποιηθεί παλαιότερα από τους ζωγράφους, αλλά σήμερα, εκτιμάται κυρίως από τους καλοφαγάδες. Στην Ιταλία το χρησιμοποιούν για να δώσουν χρώμα στις σάλτσες, στην πολέντα, στα ζυμαρικά ή στο ρύζι, ενώ στην Ιαπωνία για να δώσουν χρώμα στα «nouilles soba και udon» ή σε κάποια από τα «manju» τους, τα cupcakes που γίνονται στον ατμό και περιέχουν κόκκινη πάστα φασολιών, συνήθως τυλιγμένη σε ένα γλυκό λευκό πολτό.

Αλλεργίες

Τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή είναι μεταξύ των πιο κοινών και κύριων αλλεργιογόνων τροφών. Άτομα αλλεργικά σε ορισμένα από αυτά τα τρόφιμα, πρέπει να συμβουλεύονται έναν αλλεργιολόγο για εξατομικευμένες πληροφορίες και οδηγίες.

Subscribe @πVideoStudio https://bit.ly/3pqS8cd