Η σουπιά (επιστημονική ονομασία sepia, ελλ. σηπία) είναι γένος μαλακίων της τάξης των Σηπιιδών Sepiida ομοταξίας των κεφαλοπόδων. Συναντάται στις ζεστές θάλασσες και η κύρια τροφή της είναι μικρά ψάρια αλλά και γαρίδες. Ζει σε βάθος μέχρι 100 μέτρα και αλιεύεται με δίχτυα, καμάκι και με ξυλοσουπιά. Το πλέον γνωστό είδος είναι η σηπία η φαρμακευτική. Ανήκει στη τάξη των Κεφαλόποδων και έχει τα κύρια χαρακτηριστικά τους: πλοκάμια με βεντούζες, γρήγορη κάλυψη σε σύννεφο μελανιού όταν πρέπει να ξεφύγει κάποιον κίνδυνο και καμουφλάρισμα στο περιβάλλον όταν πρέπει να κρυφτεί από κάποιον κίνδυνο. Ο όρος "Σουπιά" εμφανίστηκε στα τέλη του δωδέκατου αιώνα. Προέρχεται από τη λατινική σέπια. Η λέξη σέπια περιέγραφε και τη χρωστική ουσία με το ίδιο όνομα, που προερχόταν παλιότερα από το υγρό που εκκρίνεται από τις σουπιές.



Μάθε Περισσότερα


Υλικά
500 gr. Σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε λουρίδες

1 πακέτο μακαρόνια της αρεσκείας σας ή χοντρό κριθαράκι

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 ντομάτες κόκκινες ψιλοκομμένες

Άνηθο ή μαϊντανό

Άσπρο κρασί

Ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι στη γεύση

Προετοιμασία:

Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το λάδι και τις σουπιές για λίγη ώρα, σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε την ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε να βράσουν καλά μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές, τέλος προσθέτουμε τον άνηθο. Βράζουμε τα μακαρόνια μας ανακατεύουμε με τις σουπιές και τα σερβίρουμε ζεστά.

Εάν θέλουμε να φτιάξουμε τις σουπιές με κριθαράκι προσθέτουμε το κριθαράκι στις σουπιές με λίγο νερό σε μια γάστρα και ψήνουμε στο φούρνο για 20΄ λεπτά στους 170ο C.

Εναλλακτικά μπορούμε να αφαιρέσουμε τις ντομάτες και τον άνηθο, να τις κάνουμε άσπρες, προσθέτοντας μαϊντανό θα γίνουν πεντανόστιμες .