Σουπιές Ανήκουν στην κατηγορία των μαλακίων και είναι "πρώτα ξαδέρφια" με τα καλαμάρια. Είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο, φώσφορο και νάτριο. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι το μελάνι που περιέχουν το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα φαγητά, όπως για παράδειγμα να βράσουμε μακαρόνια στο ζουμί τους για να πάρουν θαλασσινή γεύση. Οι σουπιές σε αντίθεση με τα καλαμαράκια γίνονται συνήθως μαγειρευτές, έτσι δίνουν λιγότερες θερμίδες στον οργανισμό και πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά αν τις συνοδέψουμε με λαχανικά όπως συνηθίζεται. Επίσης οι σουπιές δίνουν λιγότερη χοληστερίνη από τα καλαμάρια και είναι προτιμότερες. Η καλύτερη επιλογή είναι να τις μαγειρέψουμε με σπανάκι. Γίνεται έτσι ένα πολύ θρεπτικό πιάτο πλούσιο σε βιταμίνες A, C, Ε, Β2, Β6 και Β12, νιασίνη καθώς και πρωτεΐνες. Ο συνδυασμός αυτός είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, φολικού οξέως και καλίου και συμβάλει στη ρύθμιση της πίεσης. Επίσης είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στοιχεία. Άλλοι υγιεινοί τρόποι να απολαύσουμε τις σουπιές είναι γεμιστές με ρύζι, κρασάτες, στην κατσαρόλα με πιλάφι, στη σχάρα ή βραστές. Σπανάκι Το σπανάκι μπορεί να θεωρηθεί ως superfood. Είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά ενώ παράλληλα έχει χαμηλή θερμιδική αξία. Η κατανάλωση σκούρων φυλλωδών πράσινων λαχανικών όπως το σπανάκι παρέχει πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες αλλά και μέταλλα με μια σειρά διαφορετικών θετικών επιδράσεων στην υγεία μας. Το σπανάκι έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορους πολιτισμούς σε όλη την ιστορία, ιδίως σε μεσογειακές, μεσανατολικές και νοτιοανατολικές-ασιατικές κουζίνες. Μπορεί να ενσωματωθεί αρκετά εύκολα σε οποιαδήποτε διατροφή, καθώς είναι μια οικονομική επιλογή και εύκολο στην προετοιμασία και το μαγείρεμα.



Μάθε Περισσότερα


Υλικά:

1.000 gr. σουπιές καθαρισμένες

2 kg. Σπανάκι Φρέσκο μόνο τα φύλλα ή 1 συσκευασία Σπανάκι σε φύλλα

2 ματσάκια μάραθο χονδροκομμένο

2 ματσάκι μαϊντανό

3 κρεμμύδια ψιλοκομμένο

200 gr. κόκκινο κρασί

4 σκελίδες σκόρδο

50 gr. ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι στην γεύση

Παρασκευή:

Πλένουμε τις σουπιές και τις κόβουμε. Όπως επίσης ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει λίγο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις σουπιές, ανακατεύοντάς τα ελαφρά για περίπου 10΄, προσθέτουμε το κρασί και το νερό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα σπανάκια αφού πρώτα τα έχουμε καθαρίσει καλά και τα έχουμε πλύνει, τον μάραθο, το αλάτι και πιπέρι στην γεύση, τα αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί μέχρι να είναι μαλακές οι σουπιές και να απορροφηθεί το νερό.