Η ιστορία της τάρτας αποδεικνύει, πως από μερικά απλά υλικά δημιουργούνται περίτεχνες συνταγές υψηλής γαστρονομίας, από το παρελθόν στο παρόν και για πάντα! Η προέλευσή ξεκινά από πολύ-πολύ παλαιότερα. Ιστορικοί εντοπίζουν πίτες με κρέας από τους αρχαίους Έλληνες! Ξεκίνησε ως ένα πρακτικό μέσο για το μαγείρεμα των κρεάτων. Αποτελούσε μια έξυπνη λύση για το μαγείρεμα τον Μεσαίωνα, όπου για φούρνο χρησιμοποιούνταν μεγάλα πήλινα δοχεία με καύση φωτιάς στο εσωτερικό τους. Ψήνοντας το κρέας μέσα σε αυτά, το αποτέλεσμα ήταν πολύ στεγνό χάνοντας τους χυμούς του. Για να το αντιμετωπίσουν, δημιούργησαν μια απλή ζύμη από αλεύρι και νερό, όπου τυλιγόταν το κρέας για να διατηρήσει τους χυμούς του και το οποίο αναφέρεται ως bake-mete (ψήσιμο με περιθώρια). Οι μεσαιωνικές αυτές πίτες ονομάζονταν «coffins» (κάσα), «basket» (καλάθι) ή «box» (κουτί) και είχαν πάχος αρκετών εκατοστών, ώστε να αντέξουν στο πολύωρο μαγείρεμα. Εμπνευσμένο από αυτήν την εποχή είναι και το αγαπημένο πιάτο της αγγλικής κουζίνας Beef Wellington, με μοσχαρίσιο φιλέτο που περικλείεται από κομμάτια μανιταριών και τραγανή ζύμη. Για πρώτη φορά φτιάχτηκε από τον προσωπικό σεφ του Arthur Wellesley, του Α΄ Δούκα του Wellington, στα τέλη του 1700. Την ίδια εποχή και κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο, εμφανίστηκε και το παραδοσιακό πλέον, κυριακάτικο ψητό κρέας του αγγλικού τραπεζιού, το Sunday roast Yorkshire pudding, με μια αφράτη ζύμη που αναδεικνύεται υπέροχα με την gravy sauce. Οι πεντανόστιμες τάρτες προσφέρονται σήμερα, σε πολλές παραλλαγές με σκοπό να ικανοποιήσουν όλους τους ουρανίσκους! Tarte: Γαλλική έκδοση της τάρτας (ανοιχτή) ή πίτας (κλειστή) Crostata: Ιταλική εκδοχή από το 1400, για μια ρουστίκ παρουσίαση μιας ανοιχτής τάρτας Tartlet: Ταρτελέτες ή μικρές τάρτες Jam tart: Τάρτα με γέμιση μαρμελάδας ή πάστα φλώρα. Tarte tatin: Αναποδογυρισμένη πρόταση, με γέμιση μήλου, άλλων φρούτων ή ακόμα και κρεμμύδι, για πιο πικάντικες γεύσεις. Savory tart: Αλμυρή εκδοχή, όπως το quiche Lorraine, το γερμανικό Zwiebelkuchen, μια τάρτα με κρεμμύδια. Torte: Δεν θυμίζει πίτα, αλλά ένα πλούσιο κέικ ή τούρτα με πολλές στρώσεις, γεμάτο με κρέμα βουτύρου, αρωματισμένες κρέμες, μους ή φρούτα, γλασαρισμένο και με γαρνιτούρες, που διατηρείται στο ψυγείο



Μάθε Περισσότερα


Υλικά για την Ζύμη 

300 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

165 gr. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια

1 αυγό τον κρόκο

30 ml. νερό κρύο

3 gr. αλάτι

3 gr. ζάχαρη κρυσταλλική

Υλικά για την γέμιση

400 gr. κοτόπουλο φιλέτο κομμένο σε λεπτές λωρίδες

250 gr. μανιτάρια πλευρώτους κομμένο σε λεπτές λωρίδες

100 gr. γραβιέρα

200 gr. ανθότυρο θρυμματισμένο

50 ml. γάλα

3 αυγά

μαϊντανό ψιλοκομμένο

ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι στην γεύση

Προετοιμασία:

για την ζύμη

Τοποθετήστε το βούτυρο σε κομματάκια πάνω στο αλεύρι.

Προσθέστε το αλάτι και την ζάχαρη. Σπάστε με τα δάχτυλα το βούτυρο σιγά σιγά. Ανακατέψτε καλά με υπομονή και θρυμματίστε με προσοχή το βούτυρο. Κάντε μια τρυπούλα στο μέσον. Διαλύστε τον κρόκο με λίγο νερό και ρίξτε το μέσα, ανακατέψτε πάλι αν η ζύμη είναι ξερή, ρίξτε λίγο ακόμα νερό. Ζυμώστε καλά την ζύμη.

Τρίψτε την κυριολεκτικά πάνω στο τραπέζι. Όσο καλύτερα έχετε διαλύσει το βούτυρο, τόσο πιο τέλεια είναι η ζύμη σας. Ανοίξτε με τον πλάστη χωρίς να περιμένετε, πρέπει η ζύμη να ξεκουραστεί ½ ώρα αλλά εάν δεν έχετε το χρόνο, ζυμώστε αμέσως. Σε προετοιμασμένη ταρτιέρα στρώνουμε τη ζύμη, φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι. Κάνουμε τρύπες στη ζύμη με ένα πιρούνι.

για να προψήσουμε τη ζύμη για αλμυρή τάρτα:

Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια (για να αποφύγουμε το φούσκωμά της κατά το ψήσιμο). Τη ψήνουμε στους 170°C για 20΄ λεπτά περίπου, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και την ψήνουμε για ακόμη 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει παντού η ζύμη.

Η ζύμη είναι ιδανική για όλες τις συνταγές: τάρτες αλμυρές, τάρτες γλυκιές.

για την γέμιση

Σε τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κοτόπουλο με τα μανιτάρια.

Τα αλατοπιπερώνετε και τα αποσύρετε από τη φωτιά. Σε μπολ χτυπάτε τα αβγά με το γάλα. Προσθέτετε το μίγμα με τα μανιτάρια και το κοτόπουλο όπως και τα τυριά. Ελέγχετε το αλατοπίπερο και προσθέτετε τον μαϊντανό. Ανακατεύετε καλά.

Ρίχνετε τη γέμιση πάνω στη σφολιάτα και ψήνετε στο φούρνο για 40΄ λεπτά.