Τσικνοπέμπτη εχτές και τα ψητά είχαν την τιμητική τους! Κοκορέτσι, εξοχικό , παϊδάκια και άλλα "υγιεινά" εδέσματα στο αποκριάτικο τραπέζι; Ας δούμε λίγο μετά αυτήν την ημέρα και την λέξη "τσικνοπέμπτη" προέρχεται από την λέξη "τσίκνα" (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη "Πέμπτη". Γιορτάζεται αλώστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα διασκέδασης και ετοιμασίας για την νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα.Μάθε Περισσότερα


Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη 2η εβδομάδα της περιόδου που ονομάζεται Τριώδιο, η οποία αποτελείται από τρεις εβδομάδες: την 1η εβδομάδα Προφωνή ή Προφωνέσιμη, την 2η εβδομάδα Κρεατινή ή Κρεοφάγος και την 3η εβδομάδα Τυρινή ή Τυροφάγος.

Η Τσικνοπέμπτη είναι ντυμένη στα κόκκινα. Θέλει κόκκινο κρέας και το κόκκινο κρέας φυσικά κόκκινο κρασί.

Η Τσικνοπέμπτη, είναι ένα ετήσιο έθιμο στην Ελλάδα την περίοδο του καρνάβαλου το οποίο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στους αιώνες. Είναι μια μέρα κατά την οποία όλοι οι Έλληνες τρώνε κρέας και πηγαίνουν φυσικά στις ταβέρνες.

Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.

Και από σήμερα ξεκινάμε μέχρι και την Κυριακή των Απόκρεω λογικό είναι να κάνουμε μια μικρή αποτοξίνωση και να σας προτείνω λαδερά ή και ψάρια διότι την Κυριακή έχουμε πάλι κρέας

Κυριακή των Απόκρεω - Εορτάζει 56 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα.

Την Κυριακή των Απόκρεω τρώμε κρέας στο φούρνο, ρυζόγαλο, μαντολάτο. Την εβδομάδα που ακολουθεί έτρωγαν ψάρια, αυγά, γιαούρτια και την Κυριακή έφτιαχναν και τα ρυζόγαλα. Ιδιαίτερο γλύκισμα των Απόκρεω είναι το μαντολάτο.

Από την Δευτέρα μετά την Κυριακή των Απόκρεω μέχρι και την Κυριακή της Τυροφάγου, καταλύουμε απ όλα, όλες τις ημέρες, εκτός από κρέας ( λευκή νηστεία ), την εβδομάδα αυτή ο άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης την ονομάζει ΄΄ προνήστιμον ΄΄ και η υμνογραφία, επειδή κατ εξοχήν αυτή μάς προετοιμάζει, για να εισέλθουμε στην Τεσσαρακοστή.

Με την Κυριακή της Τυρινής, κλείνει η προπαρασκευαστική περίοδος των τριών εβδομάδων του Τριωδίου και εισερχόμεθα στην

Μ. Τεσσαρακοστή, Νηστεία - Επιτρέπονται όλες οι τροφές εκτός από το κρέας έως την Κυριακή της Τυροφάγου, το μεσημέρι φτιάχνουν αρνί στο φούρνο ή ξινιστό (λεμονάτο), ρυζόγαλο και μαντολάτο. Το βράδυ τρώμε τυριά και αυγά βραστά και για την Καθαρά Δευτέρα θα σας έχω ωραίες εύκολες συνταγές.

Tων Απόκρεω σας προτείνω δύο συνταγές, ένα γουρουνόπουλο στο φούρνο και ένα ρυζόγαλο λίγο διαφορετικό.

#πVideoStudio