Αυτό το πουλί εμφανίζεται πιο συχνά στα τραπέζια σε οικογένειες με κυνηγούς. Όμως, πρόσφατα, οι φασιανοί άρχισαν να αναπαράγονται στο σπίτι, οι αγρότες λάτρεις των εξωτικών ζώων. Ο λόγος για τη μεγάλη ζήτηση είναι ασυνήθιστα νόστιμο, υγιεινό, πολύ θρεπτικό και, παρόλα αυτά, διαιτητικό κρέας. Θα ήθελα να προσθέσω ότι οι φασιανοί που εκτρέφονται σε αιχμαλωσία έχουν σημαντικά υψηλότερους γευστικούς δείκτες από τους άγριους συγγενείς τους. Το κρέας του φασιανού μπορεί να μαγειρευτεί, να ψηθεί στο φούρνο, να βράσει, στον ατμό, σε αργή κουζίνα, αλλά και να τηγανιστεί, να φτιάξει κεμπάπ και πολλά άλλα. Το κύριο πράγμα όταν μαγειρεύετε με αυτό το προϊόν είναι αρχικά να το μαρινάρετε καλά. Υπάρχουν διάφορες συνταγές για το πώς να μαγειρέψετε έναν φασιανό, αλλά σε όλες υπάρχει μια στιγμή. Αυτή είναι η χρήση βαλσαμικού ξιδιού κατά το μαρινάρισμα του κρέατος. Χάρη σε αυτό το προϊόν, μπορείτε όχι μόνο να εξαλείψετε τη συγκεκριμένη μυρωδιά του φασιανού, αλλά και να δώσετε ένα νέο ευχάριστο άρωμα στο πιάτο. Αν τα κάνετε όλα καλά και πάρετε στα σοβαρά τη διαδικασία του μαγειρέματος, μπορείτε να καταλήξετε με εκπληκτικό κρέας με ευχάριστη γεύση.



Μάθε Περισσότερα


Υλικά

1 φασιανό

2 φέτες ζαμπόν καπνιστό κομμένο σε τετραγωνάκια

1 κλαδάκι σέλερι, ψιλοκομμένο

1 καρότο, κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο στη μέση οριζόντια

1 φύλλο δάφνης

2-3 κλαδάκια μαϊντανό

1 κλαδάκι θυμάρι

1 ποτήρι κρασί Μαυροδάφνη

250 gr. σύκα ξερά

2 κουταλιές ελαιόλαδο

60 gr. βούτυρο φρέσκο

αλάτι – πιπέρι στην γεύση

Προετοιμασία:

Μαρινάρισμα.

Μισό ποτήρι ελαιόλαδο, δύο κουταλιές όπως σούπας ζάχαρη, ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Στη συνέχεια ανακατεύουμε. Περνάμε δύο σκελίδες σκόρδο από μια πρέσα, προσθέτουμε στο κυρίως μείγμα και ρίχνουμε εκεί το μισό από ένα ποτήρι βαλσάμικο. Ανακατεύουμε τα πάντα καλά και τρίβουμε καλά τον Φασιανό με τη μαρινάδα, τον βάζουμε στο ψυγείο για δέκα ώρες και στη συνέχεια τον μαγειρεύουμε.

Μουσκεύουμε τα σύκα 3-4 ώρες στο κρασί. Σοτάρουμε τον φασιανό στο ελαιόλαδο και στο μισό βούτυρο από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει. Τον βγάζουμε από την κατσαρόλα και πετάμε το λίπος. Τον αλατοπιπερώνουμε μέσα κι έξω και βάζουμε στο άνοιγμα το ζαμπόν. Στην κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το καρότο, το σέλερι, το σκόρδο, το φύλλο δάφνης, τον μαϊντανό,το θυμάρι και τον φασιανό και τα σοτάρουμε όλα μαζί για μερικά λεπτά ακόμα.

Ρίχνουμε τα σύκα μαζί με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσει το φαγητό, σκεπασμένο, για 35-40 λεπτά. Αφαιρούμε το σκόρδο, τη δάφνη και το κλαδάκι του θυμαριού και σερβίρουμε το φαγητό με τη σάλτσα του και πουρέ πατάτας.

Για το πουρέ βράζουμε 4 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες, τις πολτοποιούμε με πιρούνι ή το ειδικό εργαλείο, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ανακατεύουμε με 3 κουταλιές βούτυρο.