Τα μπισκότα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διακοπές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους. Από τις παραδοσιακές δημιουργίες στις πιο εντυπωσιακές συνταγές, τα μπισκότα είναι σήμα-κατατεθέν των εορτών σε όλο τον κόσμο. Μια ατελείωτη ποικιλία σχεδίων, σχημάτων και γεύσεων μπαίνει στο γιορτινό τραπέζι και ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους. Τα γιορτινά μπισκότα πιπερόριζας παίρνουν πλέον τόσα σχήματα (καμπανούλες, αστέρια, έλατα, αγιοβασιλιάτικες μπότες και σκουφάκια κ.λπ.) όσα και τα κουπ πατ που κυκλοφορούν στην αγορά. Τα μπισκοτάκια με τζίντζερ, που συχνά πλάθουν οι γονείς μαζί με τα παιδάκια τους και κάποιοι διακοσμούν με γλάσο ρουαγιάλα ή γλάσο ζάχαρης, είτε καταναλώνονται άμεσα είτε χαρίζονται ή κοσμούν το χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελώντας μέρος της γιορτινής διακόσμησης.



Μάθε Περισσότερα


Υλικά

3 φ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ. γ. μαγειρική σόδα

2 κ. γ. τζίντζερ σε σκόνη

1 κ. γ. κανέλα σε σκόνη

¼ κ. γ. Μοσχοκάρυδο

1 πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη

½ φ. τσ. περίπου-μέλι (όχι πολύ πηχτό)

¾ φ. τσ. ζάχαρη καστανή

1 φ. τσ. βούτυρο (εκτός ψυγείου για να είναι μαλακό)

1 μεγάλο αυγό

λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε χτυπώντας το βούτυρο με την ζάχαρη. Μόλις χτυπηθούν καλά και έχει αφρατέψει το βούτυρο, προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αυγό και τέλος το μέλι. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα μαζί καλά.

Στην περίπτωση που το μέλι είναι πηχτό, πρέπει να το αραιώσουμε λίγο για να μπορέσουμε να το ανακατέψουμε ευκολότερα, το ζεσταίνουμε λίγο στο μάτι της κουζίνας. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και την μαγειρική σόδα και το προσθέτουμε λίγο –λίγο στο μείγμα.

Αφού δημιουργηθεί ένα ζυμαράκι το τυλίγουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.

Την επόμενη μέρα ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 1 εκατοστό.

Με ένα κουπ-πατ σε σχήμα από ανθρωπάκι, ξεκινάμε να κόβουμε το ζυμάρι μας.

Βάζουμε τα ανθρωπάκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 160ο βαθμούς C στον αέρα για 12 λεπτά.

Εάν δεν θέλουμε να φτιάξουμε ανθρωπάκια μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα Χριστουγεννιάτικα σχέδια.

Για το γλάσο:. Χτυπάμε τα ασπράδια με την άχνη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε εάν θέλουμε τα χρώματα που για να στολίσουμε τα κουλουράκια ή απλός να διακοσμήσουμε μόνο με άσπρο γλάσο!

Τα χριστουγεννιάτικα κουλουράκια είναι έτοιμα και πεντανόστιμο!