Η κουλούρα της γωνιάς, ένα παλιό ξεχασμένο έθιμο του Δωδεκαημέρου. Το έθιμο αυτό έχει ρίζες αρχαιοελληνικές, όπως μας λένε οι ιστορικοί και συγκεκριμένα «προς την αρχαία λατρεία της Εστίας, ήτις ετιμάτο παρά τοις Ρωμαίοις και παρ’ Έλλησιν…».Μάθε Περισσότερα


Το Δικό μας Χριστόψωμο

Υλικά:

1 kg. αλεύρι μαλακό

1 kg. αλεύρι σκληρό

100 gr. ζάχαρη

3 φλιτζάνια τσαγιού λάδι

1/2 φλιτζάνι τσαγιού κρασί

2 φλιτζάνια τσαγιού καρύδι και αμύγδαλο χονδροκομμένο

3 κουταλάκια γλυκού αλάτι

κανέλλα, γαρίφαλο, γλυκάνισο

λίγο σουσάμι

νερό όσο πάρει

100 gr. προζύμι

Παρασκευή:

Σε μια λεκάνη τρίβουμε το αλεύρι με το λάδι και το κρασί με τα χέρια μας, αυτό το λέγανε «ανάπιασμα».

Το μίγμα παίρνει ένα κιτρινωπό χρώμα.

Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση του μίγματος αυτού και βάζουμε όσο νερό παίρνει μαζί με τη ζάχαρη για να γίνει μια μαλακή ζύμη. Προσθέτουμε το προζύμη.

Αρχίζουμε να το ζυμώνουμε για πολύ ώρα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, προσθέτουμε αν χρειάζεται ακόμα λίγο ζεστό νερό και λιγάκι λάδι για να μην κολλάει, αυτό το τελευταίο λίγο νερό λέγεται «γαλάκτισμα». Προσθέτουμε επίσης τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τις σταφίδες, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το γλυκάνισο και τα ζυμώνουμε για λίγο ακόμα.

Το πλάθουμε βάζοντας και το σουσάμι το διακοσμούμε και προσθέτουμε τα Καρύδια με το μισό τσόφλι που ένα από όλα έχει μέσα το « ύβρεμα » το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει σκεπασμένο λέγετε «πίθωμα» ( η ζύμη όταν φουσκώσει θα γίνει περίπου διπλάσια στο πάχος ).

Όταν φουσκώσει το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνετε στους 180ο C για 1 ώρα και 15΄ λεπτά περίπου.

 Μπορείτε να δείτε την συνταγή στο κανάλι μας πVideoStudio Χριστόψωμο