Πλέον γνωρίζουμε πολύ περισσότερα απ' ό,τι στο παρελθόν για τη σχέση της τροφής με την υγεία. Οι κανόνες, βέβαια, αλλάζουν συνεχώς, καθώς διαρκώς προκύπτουν νέες έρευνες. Ιδού τα τελευταία στάνταρ. Πριν από κάποια -όχι πολλά- χρόνια, το κόκκινο κρέας θεωρείτο υγιεινό ενώ τα ζυμαρικά ήταν διατροφικός εχθρός. Eπειτα, τα ζυμαρικά έγιναν μέρος της καλής διατροφής και το κόκκινο κρέας απαγορευμένο. Αυτές οι εκτιμήσεις άντεξαν μέχρι τον ερχομό της «τρέλας» με τη δίαιτα Atkins, οπότε οι κανόνες ανατράπηκαν και πάλι. Το νεότερο μονοπάτι προς την υγιεινή διατροφή, είναι το κόκκινο κρασί, εκτός αν τον ρόλο αυτό κλέψει η μαύρη σοκολάτα ή αν αναδειχθεί κάτι άλλο ή ακόμη και τίποτε από τα παραπάνω. Με κάθε θεραπεία, εμφανίζεται κι ένα πρόβλημα, κάθε νέα αλήθεια με κάποιον τρόπο μετατρέπεται -εν μέρει- σε μύθο. Ωστόσο, όλες αυτές οι τροφές και ακόμη περισσότερες μπορεί να είναι ωφέλιμες για το σώμα, υποστηρίζει ο καθηγητής Χειρουργικής του πανεπιστημίου της Κολούμπια Mehmet Oz. «Θέλεις να είσαι υγιής; Τότε ξέχασε τα αναψυκτικά διαίτης και τις τροφές χαμηλών λιπαρών. Στη θέση τους, βάλε μερικά αβγά, γάλα πλήρες, αλάτι, λιπαρά, ξηρούς καρπούς, κρασί, σοκολάτα και καφέ», παροτρύνει ο αγαπημένος πλέον γιατρός που έγινε γνωστός από τις εκπομπές της Οπρα Γουίνφρι. Αλλά μην το παρακάνεις, γιατί ίσως τελικά η ποσότητα να παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο.



Μάθε Περισσότερα


Κόκκινο κρέας

Σύμφωνα με τη νέα ιατρική αντίληψη, όταν η κατανάλωση κρέατος είναι ρυθμισμένη σε μικρές μερίδες (π.χ. μερίδα κόκκινου κρέατος περίπου 150 - 180 γραμμαρίων) δύο με τρεις φορές το πολύ την εβδομάδα, και για την παρασκευή του δεν χρησιμοποιούνται άλλες λιπαρές και ανθυγιεινές ουσίες όπως βούτυρο, μπέικον, κέτσαπ, τότε δεν έχει τόσο πολύ σημασία η προέλευση και η διατροφή του ζώου. Ωστόσο, περισσότερο από μισό κιλό κόκκινο κρέας την εβδομάδα θα συντελέσει στην αύξηση βάρους, οπότε καλό είναι να τηρείτε αυτό το όριο, συμπληρώνοντάς το μενού του με ψάρι.

Κόκκινο κρασί

Η ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο φλοιό των σταφυλιών, μειώνει την επίδραση της κακής χοληστερόλης, που με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών. Κάποιες έρευνες πάνω σε ζώα έδειξαν ότι συμβάλλει στη μείωση της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Βέβαια, η περιεκτικότητα του κόκκινου κρασιού σε ρεσβερατρόλη είναι πολύ μικρή -θα έπρεπε να πιει κανείς 60 λίτρα κρασί για να έχει όφελος-, έτσι συστήνεται η πρόσληψη αυτού του αντιοξειδωτικού ως ξεχωριστό συμπλήρωμα διατροφής. Ακόμα κι έτσι, μη φοβάσαι να πίνεις λίγο κόκκινο κρασί κάθε μέρα: Έχει σχετικά λίγες θερμίδες, αυξάνει την καλή και μειώνει την κακή χοληστερόλη, προστατεύει τις αρτηρίες από τη ζημιά που προκαλούν οι τελευταίες. Προσοχή, όμως: Όχι πάνω από δύο ποτήρια!

Γάλα

Το γάλα είναι πιο πολύπλοκη υπόθεση απ' ό,τι δείχνει. Αληθεύει ότι τα παιδιά που πίνουν πλήρες γάλα λαμβάνουν και πολλές θερμίδες, αλλά το γάλα μπορεί στην πραγματικότητα να ελέγξει το βάρος, γιατί το ασβέστιο του δεσμεύει το λίπος της τροφής μέσα στο στομάχι κατά την πέψη κι έτσι το σώμα απορροφά λιγότερα από τα αρχικά λιπαρά. Κάποιες μελέτες, μάλιστα, δεν βρίσκουν διαφορά σε αυτήν τη λειτουργία ανάμεσα στο πλήρες γάλα, με εκείνο των χαμηλών λιπαρών και στο αποβουτυρωμένο.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, παρότι είναι κατά συνθήκη πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά και θερμίδες, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και να περιορίσουν το αίσθημα της πείνας.

Αβγό

Τα αβγά και το κρέας είναι επικίνδυνα σε υπερβολικές ποσότητες. Πάντως, οι περισσότεροι διατροφολόγοι άνετα πια συστήνουν ένα αβγό με τον κρόκο του τη μέρα, ως μια φθηνή πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, ακόμα κι αν μερικοί ασθενείς θα χρειαστεί να διακόψουν το πρόγραμμα και να κάνουν εξετάσεις για να ελέγξουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι μία ακόμα πηγή αντιοξειδωτικών σε αυτή την περίπτωση με τη μορφή των φλαβονοειδών, τα οποία δίνουν στο κακάο την πικρή γεύση. Όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα, τόσο λιγότερες οι προσμείξεις σε γάλα ή σε άλλα συστατικά και τόσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση σε φλαβονοειδή -εξ ου και ο χαρακτηρισμός σοκολάτα «υγείας». Πάντως, περισσότερο από 30 γραμμάρια σοκολάτα υγείας μερικές φορές τη βδομάδα μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση βάρους.

Κατεψυγμένα & κονσέρβες

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα διατηρούν τη θρεπτική και πρωτεϊνική αξία τους, κρατώντας το περιεχόμενο αποστειρωμένο και αποφεύγοντας την οξείδωση χάρη στην τεχνική της κονσερβοποίησης. Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά περνούν συνήθως από μια διαδικασία λεύκανσης μέσα από βραστό νερό ή στον ατμό, η οποία εμποδίζει την οξείδωση, αδρανοποιεί τα ένζυμα και αυξάνει τη συγκέντρωση ινών στην τροφή. Συνολικά, δεν υστερούν διατροφικά από τα νωπά και είναι η δεύτερη καλύτερη επιλογή έπειτα από τα νωπά.

Αλάτι

Το αλάτι είναι μία ακόμη ουσία η οποία έχει δαιμονοποιηθεί. Παρότι η καρδιά μας δεν μπορεί να χτυπήσει χωρίς αυτό, πάρα πολύ χλωριούχο κάλιο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση σε επικίνδυνα επίπεδα -αλλά μόνο στο 10% του πληθυσμού. Ο μόνος τρόπος να γνωρίζει κανείς αν είναι ευαίσθητος σε αυτό είναι να ελέγξει την αρτηριακή του πίεση πριν και μετά την κατανάλωση έντονα αλατισμένης τροφής.

περιμένω τις απορίες σας αλλά και τις ερωτήσεις σας.

#πVideoStudio