Η κις λορέν (quiche Lorraine Vosgienne) είναι ίσως η αντιπροσωπευτικότερη και πιο γνωστή αλμυρή τάρτα. Όπως φαίνεται και από το όνομά της, προέρχεται από την παραδοσιακή γαλλική κουζίνα και συγκεκριμένα από την περιοχή της Λορένης (επαρχία της βόρειο-δυτικής Γαλλίας, στα σύνορα με την Γερμανία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο).Μάθε Περισσότερα


Η λέξη quiche προέρχεται από το γερμανικό Kuchen, που σημαίνει κέικ; στην τοπική διάλεκτο francique μετατράπηκε σε Küeche, το οποίο όμως προφέρεται kishe, απ'όπου και η σημερινή ονομασία quiche, από την καταγραφή της λέξης στην γαλλική γλώσσα.

Για πρώτη φορά βρίσκουμε την λέξη quiche σε κείμενο του 1605. Η παραδοσιακή συνταγή αναφέρεται αποκλειστικά στην quiche Lorraine, δηλαδή μια αλμυρή τάρτα, που αποτελείται από μια βάση από τριφτή ζύμη (pâte brisée) και γέμιση από την λεγόμενη migaine και τσιγαρισμένα κομμάτια μπέικον. Η migaine είναι ένα μίγμα από αυγά, χτυπημένα με crème fraîche και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές τάρτες. Η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή του 1605, προέρχεται από την κουζίνα του Δούκα της Λωρραίνης και πρώην βασιλιά της Πολωνίας Stanislas.

Στην πρώτη αυτή μορφή της, περιείχε μάνο την migaine και τυρί (fromage allemand ή έμενταλ). Με το πέρασμα όμως των χρόνων, το τυρί εκτοπίστηκε και κατά τον 19ο αιώνα, αντικαταστάθηκε από το λαρδί αποκτώντας πλεέον την σημερινή της σύνθεση. Η κλασσική συνταγή για quiche Lorraine που συνήθως συναντάμε στα βιβλία μαγειρικής, περιέχει τόσο τυρί (γραβιέρα ή έμενταλ) όσο και λαρδί. Παρ'όλα αυτά η πραγματική quiche Lorraine δεν περιέχει τυρί!

Όταν προστίθεται τυρί, παίρνει την ονομασία quiche Vosgienne, ενω οταν προστίθενται σωταρισμένα κρεμμύδια, έχουμε την quiche Alsacienne. Αυτές είναι και οι δυο αποδεκτές παραλλαγές της quiche Lorraine από το "Εθνικό συνδικάτο για την υπεράσπιση και την προώθηση της αυθεντικής quiche Lorraine" (Syndicat National de Dèfense ed de Promotion de l'Authentique Quiche Lorraine - SNDPAQL) που σκοπό του έχει ακριβώς την διατήρηση της παράδοσης και της αυθεντικότητας της συνταγής.

Πρέπει να πούμε, ότι ειδικά για την προσθήκη ή μη του τυριού, το θέμα είναι ακόμη ανοιχτό. Κατά τον 21ο αιώνα, η quiche έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και σήμερα αυτός ο χαρακτηρισμός, λανθασμένα, περιλαμβάνει όλες τις αλμυρές τάρτες που παρασκευάζονται με κρέμα που περιέχει αυγά σε συνδυασμό με μια πλειάδα υλικών, όπως τυριά, λαχανικά ενώ η βάση τους μπορεί να αποτελείται εκτός από την τριφτή ζύμη και από σφολιάτα.

#πVideoStudio