1 λεπτά ανάγνωσης
Έγλυφαν τα δάχτυλά τους

Με 19 μετάλλια επέστρεψε από το Μπόλου της Βόρειας Τουρκίας η Ελληνική ομάδα γαστρονομίας της Λέσχης Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδας, που έχει έδρα στην Καλαμάτα. Η ελληνική ομάδα είχε θαυμάσια παρουσία, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον πιο δύσκολο διαγωνισμό, ενώ έκανε τους Τούρκους να γλύφουν τα δάχτυλά τους με ένα παραδοσιακό Καλαματιανό γλυκό που έχει ως πρώτη ύλη τους γίγαντες! Ένα γλυκό του Πάρη Τζινέλλη, βασισμένο σε συνταγή που βρήκε από Καλαματιανή νοικοκυρά…

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 11 Απρίλη και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν ο πρόεδρος της Λέσχης Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδας, Παράσχος Αξιώτης, ενώ την Ελληνική ομάδα συγκρότησαν οι σεφ της Λέσχης Πάρις Αξιώτης, Χρήστος Ζέρβας και Πάρης Τζινέλλης. Στον πιο δύσκολο διαγωνισμό, με το λεγόμενο μαύρο κουτί, όπου οι σεφ πρέπει μέσα σε σύντομο χρόνο να ετοιμάσουν προδόρπιο, γεύμα,  επιδόρπιο και γλυκό, χωρίς να γνωρίζουν τι υλικά βρίσκονται μέσα στο κουτί, η ελληνική ομάδα κατέκτησε τη δεύτερη θέση, ασημένιο μετάλλιο και κύπελλο.

Ο Πάρις Αξιώτης κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια και τέσσερα ασημένια,  ο Χρήστος Ζέρβας τρία ασημένια και τρία χάλκινα και ο Πάρης Τζινέλλης ένα χρυσό και πέντε ασημένια.

Όπως σημειώνει σε σχετικό δελτίο Τύπου ο Παράσχος Αξιώτης, «αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά την ελληνική ομάδα γαστρονομίας της Λέσχης Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος για την  προσπάθεια και τις διακρίσεις που έφερε και ειδικότερα τον αρχηγό της αποστολής Αξιώτη Πάρι, τον Ζέρβα Χρήστο και τον Τζινέλλη Πάρη. Ευχαριστώ επίσης τον συνάδελφο Καδρί Μεμί για την πολύτιμη βοήθεια του, όλους τους κριτές και φυσικά τους διοργανωτές για την άψογη διοργάνωση του 2ου Παγκόσμιου Διαγωνισμού Γαστρονομίας, την Λέσχη Αρχιμαγείρων YEPAD, και ιδιαίτερα τον νέο της πρόεδρο Ismail Bulut.

Σύντομα θα ανταποδώσουμε την φιλοξενία σας στο 2ο Φεστιβάλ «Μπορούμε Ζάκυνθος 2016» που θα διοργανώσουμε». Στο διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά δέκα χώρες ενώ οι σεφ ετοίμασαν πιάτα με ψάρι, με μοσχάρι, με κοτόπουλο, με αρνί, καθώς και γλυκό. Σε ό,τι αφορά το γλυκό με τους γίγαντες, ο Πάρης Τζινέλλης μας περιέγραψε πως ακριβώς είναι αυτό. Ειδικότερα σημείωσε ότι οι γίγαντες πρέπει να μουλιάσουν στο νερό για μια νύχτα, ενώ για την παρασκευή του γλυκού φτιάχνεται κρέμα ζαχαροπλαστικής, μέσα σε αυτή ψιλοκόβονται οι γίγαντες και στη συνέχεια η κρέμα με τους γίγαντες τυλίγονται σε φύλλο, σε σχήμα τριγώνου. Ο κ. Τζινέλλης τόνισε ότι ο ίδιος έμεινε πάρα πολύ ευχαριστημένος από το γλυκό που παρουσίασε, ενώ σημείωσε ότι και οι Τούρκοι εντυπωσιάστηκαν με την πρωτοτυπία του και τη γεύση του. Το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα από τις 23 έως τις 25 Απρίλη η Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος θα έχει την ευθύνη της κριτικής επιτροπής σε διαγωνισμό γευσιγνωσίας ελαιολάδου που θα γίνει στην Αθήνα, με τίτλο «Gold Aristion». Στα τέλη Μάη θα λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Γαστρονομίας που θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία. Στις αρχές Ιουνίου θα συμμετέχει σε μεγάλη εκδήλωση της διεθνούς οργάνωσης αρχιμαγείρων Aregala, που θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία.

Τέλος, από τα τέλη Ιούνη μέχρι τις αρχές Ιούλη θα λάβει μέρος στη διεθνή εκδήλωση «Μπορούμε», που θα πραγματοποιηθεί για 2η συνεχή χρονιά στη Ζάκυνθο.

 

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.