1 λεπτά ανάγνωσης
«Μπορούμε Ζάκυνθος 2015»

Λίγες ώρες πριν ο Πρωθυπουργός της Χώρας Αλέξης Τσίπρας αναγγείλει το Δημοψήφισμα σηματοδοτώντας μια σειρά από ιστορικές εξελίξεις για την Χώρα μας, στο οινοποιείο Callinico στο Καλλιπάδο, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. επαγγελματίες από το χώρο της εστίασης αλλά και γνωστοί σεφ από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, ύψωναν τα γεμάτα με κρασί ποτήρια τους και εύχονταν καλή επιτυχία σε μια σειρά από εκδηλώσεις που για πρώτη φορά επρόκειτο να διοργανωθούν στο νησί μας, με στόχο την ανάδειξη των ντόπιων προϊόντων και της κουζίνας.
Και η ευχή τους…πραγματοποιήθηκε, αφού στον αντίποδα των δραματικών γεγονότων που ακολούθησαν προκαλώντας ανησυχία και αγωνία στην κοινή γνώμη, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Παρασκευή 26 Ιουνίου μέχρι και την Κυριακή 28 Ιουνίου με τον τίτλο «Μπορούμε Ζάκυνθος 2015» και με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος στέφθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία και με την συμμετοχή του κόσμου, που κόντρα στην κατήφεια της επικαιρότητας, τίμησε τις «ντόπιες γεύσεις» και τις πρωτοβουλίες που πήραν επιχειρηματίες της Ζακύνθου για Εξωστρέφεια.
Όπως προαναφέρθηκε, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή στο Οινοποιείο Callinico, με τους διοργανωτές να πραγματοποιούν μια πρώτη ενημέρωση στα Μ.Μ.Ε για τις εκδηλώσεις που επρόκειτο να ακολουθήσουν αλλά και για τους προσκεκλημένους, γνωστούς σεφ από το Εξωτερικό, που ήρθαν στη Ζάκυνθο για να γνωρίσουν τα ντόπια προϊόντα και να τα χρησιμοποιούσουν στις ευφάνταστες συνταγές τους.
Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος Αξιώτης . Παράσχος, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης τον Νέον Τση Μπόχαλης Παναγιώτης Μπάστας αλλά και οι αδερφοί Σπύρος και Διονύσης Καλλίνικας ιδιοκτήτες του οινοποιείου Callinico που ήταν οι βασικοί υποστηριχτές της εκδήλωσης , καθώς και οι προσκεκλημένοι Σεφ Ρavlina Lachkovicova από την Σλοβακία, Ahmet Catin και Ismail Bulut από την Τουρκία, Milos Lachovic από την Σλοβακία και Kadri Memis από την Κω μίλησαν για την ανάγκη ανάδειξης της ντόπιας κουζίνας και των ντόπιων προϊόντων με εκδηλώσεις που θα πρέπει να γίνει θεσμός για το νησί μας.
Σημαντική ήταν η δέσμευση των ξένων σεφ ότι θα μεταφέρουν την εμπειρία τους στη Ζάκυνθο αλλά και τα ντόπια προϊόντα που γεύτηκαν στον τόπο τους, ενώ δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις αναφορές των εκπροσώπων της Τουρκίας, που μίλησαν για γαστρονομικές εκδηλώσεις και άλλα φεστιβάλ που διοργανώνονται με την υποστήριξη της Κυβέρνησης.
Η πρώτη ημέρα περιελάμβανε ακόμη δείπνο αλλά και γευσιγνωσία στην γνωστή ταβέρνα Dennis στην Λιθακιά, όπου οι σεφ δοκίμασαν την κουζίνα του καταστήματος και βαθμολόγησαν τα παραδοσιακά πιάτα του σεφ.
Την δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, το Σάββατο 27 του μήνα, διοργανωτές και προσκεκλημένοι επισκέφτηκαν το οινοποιείο callinico ενώ ακολούθησε περιήγηση στη Ζάκυνθο, γεύμα στο εστιατόριο Zepos στο Καλαμάκι και η βραδιά ολοκληρώθηκε με την παρουσία όλων στα εγκαίνια του καταστήματος «Το Νέον Τση Μπόχαλης» του κ. Παναγιώτη Μπάστα.
Πρόκειται για ένα καφέ- παντοπωλείο με παραδοσιακά προϊόντα, που ανοίγει τις πόρτες του στο καταναλωτικό κοινό για να καλύψει ακόμη και την πιο απαιτητική γαστρονομική ανάγκη. Σημειώνεται πως ξεχωριστεί θέση στο νέο κατάστημα έχει η κερκυραϊκή μπύρα CORFUBEER με εκπροσώπους της ζυθοποιίας να δίνουν το παρόν στην εκδήλωση των εγκαινίων.
Την Κυριακή 28 Ιουνίου, οι σεφ ξεναγήθηκαν στο Ναυάγιο, επισκέφτηκαν το τυροκομείο του κ. Μπάστα και έφαγαν στο εστιατόριο Ξύγκια, ενώ εμβόλιμα το πρόγραμμα τους περιελάμβανε και επισκέψεις σε διάφορες επιχειρήσεις από το χώρο της εστίασης στη Ζάκυνθο.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο, το βράδυ της Κυριακής, που πλήθος κόσμου έφτασε στο κτήμα Callinico για να γιορτάσει μαζί με την οικογένεια Καλλίνικα τα 50 χρόνια λειτουργίας του Οινοποιείου.
Οι σεφ μαγείρεψαν μπροστά στους καλεσμένους εκλεκτές γεύσεις που πάντρεψαν τα ντόπια προϊόντα με υλικά από τις χώρες τους, ενώ απαραίτητο συνοδευτικό ήταν τα γλυκόπιοτα κρασιά του οινοποιείου.
Οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο «Μπορούμε Ζάκυνθος 2016» με την πεποίθηση πως στηριζόμενοι στις ικανότητες και τις δυνάμεις μας, εν προκειμένω σε προϊόντα που παράγουμε οι ίδιοι, μπορούμε να πετύχουμε θαύματα! 


Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.