Φασόλια Μικρά Γρεβενών: Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής και όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να τα καταναλώνουν για λόγους υγείας. Τα φασόλια βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού βάρους, περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, βοηθούν στην πέψη , βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα , στη μείωση της χοληστερόλης και είναι πλούσια πηγή σιδήρου. Ζαβογαρίδες: Υπάρχουν αρκετά είδη γαρίδας. Σήμερα είναι γνωστά γύρω στα 2.000 είδη. Στον ελληνικό χώρο το πιο γνωστό είναι το γένος Penaeus, στο οποίο ανήκει η μεγάλη γαρίδα, χρώματος σταχτί. Το μεσογειακό είδος λέγεται κοινά γάμπαρη και φθάνει σε μήκος τα 20 εκατοστά. Υπάρχουν επίσης πιο μικρά είδη, με κοκκινωπό χρώμα, που φέρουν αιχμηρό ασπίδιο με δόντια. Οι μικρές γαρίδες λέγονται και ζαβογαρίδες, εξαιτίας του μεγέθους τους. Οι μεγάλες γαρίδες του γλυκού νερού έχουν μεγάλες κεραίες και μικρό κεφάλι. Οι τελευταίες ανήκουν στην τάξη Αμφίποδα. Παρόμοιο είδος ζει στη θάλασσα και λέγεται «γάμμαρος η ακρίς».



Μάθε Περισσότερα


Υλικά:
150 gr. Ψάρι γαύρο

150 gr. Ζαβογαρίδες (Γαρίδες μικρές αποφλοιωμένες)
150 gr. αλάτι χοντρό
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Χυμό από 2 λεμόνια
200 gr. Φασόλια Μικρά Γρεβενών
2 ντομάτες
2 πιπεριές ( κόκκινη & πράσινη )
1 φρέσκο κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες
Ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι στην γεύση


Παρασκευή:
Τοποθετήστε τα φασόλια σε νερό για να μουλιάσουν από βραδύς.
Την επομένη βάλτε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα και βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν, ξεπλύνετε και αφήστε τα να κρυώσουν.
Καθαρίστε τον γαύρο βγάζοντας το κεντρικό του κόκκαλο .
στρώστε το μισό αλάτι σε ταψάκι και τοποθετήστε επάνω τον γαύρο, σκεπάστε με το υπόλοιπο αλάτι.
Ψήστε τον Γαύρο σε φούρνο για 15’ στους 160ο.
Βγάλτε τον Γαύρο και αφήστε τον να κρυώσει, αφαιρέστε το αλάτι και σε ένα μπολ προσθέστε το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό και περίπου 50 gr. ελαιόλαδο.
Ψιλοκόψτε τις Ντομάτες και τις πιπεριές σε ένα μπολ προσθέστε τα φασόλια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ελαιόλαδο και ανακατέψτε ελαφριά ώστε να αναμιχτούν όλα τα υλικά μαζί.
Αφήστε το μπολ στο ψυγείο για 15 λεπτά περίπου, στην συνέχεια προσθέστε τον Γαύρο, ανακατέψτε απαλά για να μην σπάσετε το ψάρι και σερβίρετε.